Autor: |
KarolinaZ |
E-mail: |
karolina.monika.kamyk@gmail.com |
Data: |
poniedziałek, 12 czerwca 2017 12:32:16 |
Witam, mam bardzo duży problem, podczas moczenia moich storczynków zauważyłam że młode pąki zasychają z taką "pogorzelizną", na dodatek młode liście są jakby "owrzodzone", trochę podschnięte. Jakiś czas temu zauważyła że kwiaty moich orchidei mają obeschnięte brzeki, myśląc że to przez słońce przestawiłam ich z onka zachodniego na północne. Storczyki trzymam w kuchni, mają stałą temperaturę 20-22 stopnie i wilgotność powyżej 80%. Raz na dwa tygodnie moczę ich w czystej wodzie, a następnie podaję nawóz na mokre podłoże, raz w miesiącu na korzenie wlewam biohumus ( taki gotowy w butelce). Obecnie w domu są rośliny, które kwitną, pozostałe wyniosłam na pole, co dało bardzo dobry efekt, bo wypuściły mnóstwo nowych pędów, ale niestety te co są w domu są chore, a wiem że kwiaty są wrażliwe na przeciągi i szybko opadają. Dodam że co roku na czas wynoszę ich na pole. Choroba dotkła tylko gatunek phalaenopsis. pozostałe mają się dobrze zajmuję się nimi już 5 lat, pierwszy ram mam taką sytuację, proszę o pomoc
;(

|
|
|