Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Szkodniki i choroby naszych storczyków
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka i Marek
E-mail:  
Data: niedziela, 19 października 2014 08:21:21
Często mamy problem z rozpoznaniem czy nasze storczyki chorują, czy też zostały zaatakowane przez szkodniki. Np takie plamy :

to objaw żerowania roztoczy. U nas okresowe opryskiwanie różnymi preparatami nie bardzo się sprawdzało. Pomogło dopiero dokorzeniowe podanie Polysectu. Podawałem do hydroponiki i do podlewania tych co w korze w stężeniu 6cm w litrze wody. Niekorzystne zmiany zauważyłem tylko u dwóch roślin (Blc Port of Paradise i Masd. Huayna Picchu) które stojąc na słońcu nieco pożółkły.
Dobre zdjęcia objawów chorób i żerowania szkodników znalazłem m.in. tu http://www.staugorchidsociety.org

Autor: Marta
E-mail:  
Data: niedziela, 19 października 2014 10:37:30
Dzięki, dzięki. Cenna uwaga. Marta

E-mail:  
Data: wtorek, 21 października 2014 18:48:51
Nurtują mnie te roztocza. Czy znacie ich nazwę, najlepiej łacińską? Chciałam więcej o nich poczytać ale termin ,,roztocza,, jest bardzo pojemny. Marta

Autor: Joanna
E-mail: toyota_x@o2.pl
Data: sobota, 25 października 2014 21:04:35
Kilka tygodni temu kupiłam storczyka w markecie. Miał lekko uszkodzonego jednego z najstarszych liści, ale nowe wyglądały ok. Raczej wyglądał na zdrowego i puszczał nowy pęd kwiatowy. Teraz wygląda tak:

Po przekwitnięciu główny pęd kwiatowy dalej rośnie, właśnie zaczął z niego wyrastać nowy i na dole ze starego też rośnie jeszcze jeden. Więc wydaje mi się, że kondycyjnie jest ok.

Niestety w wodzie na dnie osłonki zobaczyłam ostatnio dość dużo drobnych insektów. Część z nich miała skrzydełka, było też kilka większych. Wydawało mi się, że są to ziemiórki. Na dno osłonki wlałam rozcieńczony roztwór wody z ludwikiem, tak żeby roślina nie dotykała wody. Codziennie wymieniam wodę (boję się, że opary mogą zaszkodzić roślinie). Codziennie znajduję kilka nowych owadów raczej małych, białawo przezroczystych z małymi (chyba dopiero kształtującymi się) skrzydełkami. Po tygodniu mam wątpliwości czy są to ziemiórki. Jeszcze nie widziałam, żadnego większego owada niż 2mm, nie dostrzegłam też żadnej larwy w doniczce (tylko jedną, większą przezroczysto-białą muszkę), nigdzie dookoła nie zauważyłam też czarnych muszek.

Na dolnych korzeniach zauważyłam białe kreseczki:

Dolne liście nie zachwycają:

Nie wiem jak sobie poradzić z tymi owadami, znajduje je tylko na dnie osłonki. Nie wiem też czy mogę dalej stosować wodę z płynem (zaczął się sezon grzewczy, woda będzie bardziej parować). Z góry dziękuję za pomoc.

E-mail:  
Data: niedziela, 26 października 2014 12:27:05
Trzeba kupić przez internet ,,Tarcznik Ultra,, firmy Substral lub ,,Na tarczniki.. firmy Bros. Pomiędzy ściankę doniczki a podłoże wepchnąć 0,5 brykiecika lub pałeczki. Odchylam podłoże trzonkiem łyżeczki. Zaznaczam to miejsce zapałką i tam podlewam aby się tabletka rozpuszczała. Po 1,5 miesiącu operację trzeba powtórzyć. Marta

Autor: Klaudia
E-mail:  
Data: piątek, 17 stycznia 2025 11:59:31
Witam, mam storczyk pięknie się rozrasta wypuszcza kwiaty ,ale zauważyłam, że na jednym liście ma zmiany co to może być i jak go ratować?

Autor: Jarek Stypiński
E-mail:  
Data: poniedziałek, 20 stycznia 2025 10:38:54
Dzień dobry, jeśli od spodu liścia nie widać (gołym okiem lub pod lupą) pasożytów, to może być wirus. Proszę wejść na stronę HARK Orchideen, jest tam zakładka Plantprotection - może coś pomoże.
Pozdrawiam,
J.

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 21 stycznia 2025 06:40:32
Witam !
Dokładnie - podobnie uważam jak Pan Jarek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl