Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Pytanie do p. Ewy Jóźwiak
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: piątek, 23 marca 2012 01:06:27
Witam

Przepraszam, że zwracam się w tym poście akurat do Pani, ale odnalazłam w swoim archiwum ciekawą Pani prezentację mini szklarenki zrobionej z pudełka na artykuły sypkie. Otóż aktualnie potrzebuję coś takiego przygotować dla keika Phal Liodoro. Mam w domu niewykorzystane takie pudełko, trochę predyspozycji manualnych, ale nie wiem czym zostało wycięte "okienko" w takim pudełku? Moje jest z pleksi. Jakiego narzędzia można użyć, aby pleksi nie popękało?

Pozdrawiam Agnieszka

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: ewka@hejstorczyki.pl
Data: piątek, 23 marca 2012 09:24:14
Witam,
ja tak na szybko
Mąż zrobił z blachy (jak u kowala, jak znaczenie zwierząt, jak puszka po rybkach) eliptyczny przymiar/wycinacz. Nagrzewał to i wycinał dziury, które później poprawiał. W środek też trzeba coś włożyć, wypchać aby nie popękało w trakcie wycinania.
Życzę powodzenia.
pozdrawiam
ewka

Data: piątek, 23 marca 2012 11:49:20
Pani Ewo

Dziękuję za szybką odp. . Z tego wynika, że niestety dla mnie to za skomplikowana "operacja", a złotej rączki w rodzinie nie mam, więc będę kombinowała mini szkarenkę z innego rodzaju pudełka. Ale myślę, że podjęty temat zainteresuje może innych storczykarzy, którzy szukają "inkubatorka" np. dla swoich keiki. Pozdrawiam Agnieszka

Data: poniedziałek, 26 marca 2012 00:28:19
Witam

Wbrew wcześniejszym obawom, bez szukania w swoim otoczeniu "złotej rączki" chętnej do pomocy, udało mi się wykonać samodzielnie podobne mini orchidarium .
Z tą różnicą, że zamiast robienia narzędzia z blachy, wycięłam prostokątny otwór rozgrzanym nad palnikiem nożem. W środek pudełka dla zabezpieczenia włożyłam metalową tarkę do warzyw, a na moje małe "łapki" grube rękawice . Potem szlifowałam jeszcze krawędzie otworu papierem ściernym. Przy okazji wypaliłam jeszcze nagrzanym śrubokrętem na tylnej ściance małą dziurkę, aby móc zawiesić na niej podkładkę ze storczykiem. Niedługo wstawię zdjęcie jak to wygląda. Pozdrawiam Agnieszka

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl