Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  co wystawić na zewnątrz
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Sylwia
E-mail: scent@o2.pl
Data: piątek, 22 kwietnia 2011 18:40:33
Witam, chciałabym się dowiedzieć czy można już wystawić na cały dzień noc gdy tylko temperatura w nocy będzie w okolicach ok 10 st. storczyki typu cambria, dendrobium nobile, dendrobium phl, dendrobium Stardust Firebird, dendrobium STARDUST CHIYOMI, oraz onciudium

Autor: John
E-mail: jj.esseling@gmail.com
Data: wtorek, 26 kwietnia 2011 21:15:46
Witam Sylwia,

Jesli chcesz to mozesz wystawic wszystko na zewnatrz oprocz Oncidium i Dendrobium phalaenopsis.

Zycze duzo sukcesu z Hollandii.

Pozdrawiam John
Prezes Stowarzyszenia Storczykow Region Arnhem

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: środa, 27 kwietnia 2011 12:26:45
Rozmawiałam kiedyś z naszym panem Jerzym.Od niego się dowiedziałam,że rośliny ciepłolubne mogą mieć w nocy minimum +5.Moje,gdy się zaaklimatyzowały,przeżywały i +4,ale tego nie polecam.Zależy w jakim regionie Pan mieszka,bo moje stoją pod daszkami,ponieważ u nas noce są raczej chłodne,często w nocy padają zimne deszcze,więc nie chcę na nic narażać moich storczyków.
Obecnie mam na zewnątrz chłodnolubne,Cambrie,Encyklię cochleatę i niektóre Onicidia.Jednak te oprócz chłodnolubnych zamykam,gdy jest mniej niż +5.Myślę,że Cattleyom też by się nic nie stało.
Pozdrawiam.

Data: środa, 27 kwietnia 2011 18:48:47
Dziękuję serdecznie za pomoc storczyki już dzielnie stoją na zewnątrz. Noce na szczęście są ciepłe więc nic im nie powinno się dziać
Sylwia

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: środa, 27 kwietnia 2011 21:25:42
Mimo wszystko wstrzymałabym się aż do tzw. zimnej Zośki z tym zostawianiem na noc. W ubiegłym roku się tak pospieszyłam i te chłodne noce mocno odbiły się na storczykach (cattleyach przede wszystkim) Tym bardziej, że pod koniec tego tygodnia i w przyszłym zapowiadana są w niektórych częściach Polski nawet nocne przymrozki.

Data: piątek, 29 kwietnia 2011 21:17:59
jednak kwiatki wróciły z powrotem do domku... noce znów zaczęły być chłodne

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl