Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dendrobium harveyanum - pędy kwiatowe
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: titus1
E-mail:  
Data: środa, 26 stycznia 2011 23:36:13
Witam,

Od czterech lat mam wymienione w tytule dendrobium. Zawsze stosowałem się do zasady, że roślin ta powinna mieć mocno ograniczone podlewanie podczas spoczynku, w okresie od początku listopada do połowy lutego. Zimuje w tej samej piwnicy, na tym samym oknie. Tyle że w tym roku już wypuściła pędy kwiatowe, które mają już około 3-4 mm. Zaskoczyło mnie to, że pędy się również pojawiły na starych bulwach, które już kwitły.
Czy dalej trzymać go na upartego w piwnicy do Walentynek, czy już przenieść go do jego miejsca, gdzie zazwyczaj rośnie.

pozdrawiam
titus

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 26 stycznia 2011 23:53:55

Witam,

to dendrobium w dzień zimowy powinno mieć bardzo ciepło (dział Storczyki od A do Z ), ale bardzo chłodno nocą. MUSI być duża różnica temperatury, i max światła. Od czasu do czasu zamgławianie. Dzień już coraz dłuższy, mrozów wielkich nie ma , rośliny powoli budzą się. Do połowy lutego (jak Pan to pisze) już niedaleko, ja bym je przestawiła.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: titus1
E-mail:  
Data: czwartek, 27 stycznia 2011 22:48:07
Dzięki za
Ok, tylko, że ja nie napisałem ile w tej piwnicy ma, stojąc sobie na oknie. Roślina nie choruje, kwitnie co rok. Zaskoczyły mnie te pędy kwiatowe. Może to przez ochłodzenie, zimę mieliśmy dość wczesną i jak na grudzień, mroźną.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl