Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Cymbidium devonianum i cymbidium erythrostylum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Krzysztof Czarnocki
E-mail: lol82@onet.eu
Data: czwartek, 30 grudnia 2010 01:26:19
Jak pielęgnować te cymbidia czy można je chodować na jednym parapecie czy ich potrzeby ,,temperaturowe,, są zbyd inne od siebie?

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: czwartek, 30 grudnia 2010 01:45:23
Cymbidium erythrostylum jest opisane tu w dziale A-Z

http://www.orchidarium.pl/AdoZ/index.html

devonianum rośnie na podobnych wysokościach wiec pewnie oba wymagają niskich temperatur szczególnie nocą, nie sądzę żeby można je było hodować na parapecie. Ale ja nie uprawiam Cymbidium wogóle... Więc razem tak, ale raczej w innym miejscu... i wymagają dosyć dużej ilości światła...

W przeciwieństwie do Angraecum sesquipedale, również opisane;
http://www.orchidarium.pl/AdoZ/index.html
Jest to wybitnie ciepłolubna roślina, stanowiska pół zacienione i wysoka wilgotność niemożliwa do osiągnięcia na parapecie..., mi zrzucił większość pąków właśnie gdy temp spadała do 13-15C...

Autor: grzesiek
E-mail:  
Data: czwartek, 30 grudnia 2010 14:10:43
Co do Angraecum sesquipedale to fakt iż prawie nie ma zdjęć na tej witrynie rośliny doprowadzonej do kwitnienia w naszych warunkach o czymś świadczy znalazłem przed chwila jedno zdjęcie w Galerii z 2003 roku. Mam tę roślinę na parapecie w ub. roku próbowała kwitnąć ale nic z tego nie wyszło...
Wydaje mi się że pomimo opisów że roślina jest dość łatwa w uprawie, doprowadzenie jej do kwitnienia chyba proste nie jest. Jeśli ktoś ma inne doświadczenia chętnie przeczytam.

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: czwartek, 30 grudnia 2010 16:59:33

Przede wszystkim Angraecum sesquipedale musi osiągnąć odpowiednią wielkość , poza tym wymaga maksymalnego poziomu światła, zwłaszcza pod koniec lata i jesienią, wilgotności ponad 80% przez cały rok i ciepła.
Na pewno nie jest to roślina na parapet .

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Grzesiek
E-mail:  
Data: czwartek, 30 grudnia 2010 21:25:16
Cytat z arkusza uprawy `Storczyki od A do Z` "Angraecum sesquipedale wyróżnia się tym, że rośliny zaczynają kwitnąć mając zaledwie 15-20 cm wysokości"
I cóż ja mam na to powiedzieć...
Z mojego doświadczenia miałem 2 rośliny łacznie około 5-6 lat uprawy. Młode/małe rośliny nie zakwitają !! Tak jak napisała Grażyna muszą osiągnąć pewną wielkość.

E-mail:  
Data: czwartek, 30 grudnia 2010 22:45:19
Heh, u mnie jeszcze jeden pąk się trzyma i rośnie na drugim pędzie został mini szczytowy pączek..., a miałem na 2 pędach po 4 pąki, na roślinie o 8 liściach (łącznie z 2 nowymi) max 33cm długości, roślina wysoka 30-40 cm,wiem od poprzedniego właściciela, że rok temu kwitła tez na pewno 4 kwiatami...

Autor: marek
E-mail: m.siwik@wp.pl
Data: piątek, 31 grudnia 2010 12:26:25
Na wszystkie zasadniczo cymbidia przepis który się sprawdza to: od ogrodników do późnej jesieni ( uwaga na przymrozki ) pólcieniste miejsce na podwórku. Woda i nawóz do oporu do sierpnia. potem zdecydowanie mniej wody ale nie zasuszyć. Przed przymrozkami schować do jasnej, zimnej werandy. Kwitną bardzo ładnie na takiej werandzie u mojej matki (bo ja nie mam). Jeśli weranda jest ciemna trzeba doświetlać bo inaczej kwiaty drobnieją lub się nie rozwijają. Angraecum nie mam....

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: piątek, 31 grudnia 2010 17:12:01
Witam
Cym. devonianum nie posiadam, a erythrostylum uprawiam mniej więcej jak napisał Pan Marek (to mniej, to weranda, której nie mam ): od wiosennych do jesiennych przymrozków w ogrodzie, a zimą - przy balkonowym oknie. Kwitnie niezawodnie.
Co się zaś tyczy Angraecum sesquipedale tego storczyka uprawiam od 6 lat, od młodej ok. 25-cm sadzonki. Prawdę powiedziawszy miałam dwie rośliny. Jedną, którą cały czas trzymałam w gorącym orchidarium straciłam. Została mi ta, którą zdecydowałam się wyciągnąć na parapet i uprawiać jak moje katlejaste: od połowy maja do września w ogrodowej szklarni, pozostały okres na parapecie. Sprawdziłam teraz na termometrze wskazania skrajnych temperatur max 24,5 min 14,9*C. Wilgotność 35-50%
Jak widać nie są to warunki modelowe, ale i przy takich roślina zdecydowała się zakwitnąć. Wprawdzie to tylko jeden kwiatuszek i daleko jej do rozmachu z jakim wspomnina Piotr - 2 pędy kwiatowe po 4 pączki!, ale i tak było co podziwiać

Jeżeli chodzi o wysokość, to mój storczyk niewiele urósł, ale na pewno przez te lata zdecydowanie poszerzył się (jaki pan, taki kram )

Pozdrawiam i życzę samych kwitnących sukcesów w Nowym Roku
Tamara

E-mail:  
Data: sobota, 1 stycznia 2011 18:25:50
Piękny Tamaro mam nadzieję, że uda mi się zobaczyć choć ten jeden kwiat, akurat ten gatunek najczęściej wytwarza 1 do 3 kwiatów ale czasem i 6 na pęd!, pewnie to raczej zależy od klonu i lokalizacji z jakiej roślina pochodzi (np. rośliny z północy Madagaskaru - var. angustifolium: są mniejsze i mają mniejsze kwiaty 1 - 2 na pęd), nie koniecznie od wieku rośliny, oczywiście na wiekowej roślinie może być kilka kwiatów/pędów a takie dorodne!!! sztuki wytwarzające po 2 kwiaty na pędzie są w ogrodzie botanicznym w Łodzi, które dzięki uprzejmości kilku osób, miałem okazję oglądać dokładnie rok temu - pewnie teraz znów kwitną!:

http://www.flickr.com/photos/54255865@N00/4277991410/
http://www.flickr.com/photos/54255865@N00/4277243841/
http://www.flickr.com/photos/54255865@N00/4277991134/

pozdrawiam!

Data: sobota, 1 stycznia 2011 18:46:43
W ten sam sposób uprawiam d. kingianum, tylko one są na dworzu dłużej. Zakwitł na początku grudnia. Tak wygląda dziś. Kwiaty utrzyma do połowy lutego jak sądzę.

D. delicatum zakwitnie za 4-5 tygodni. Przy temperaturze 10 st. kwitną bardzo długo.

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: niedziela, 2 stycznia 2011 00:03:45
Ta pojawiająca się (i znikająca ) C.cristata mnie zaintrygowala, w koszyku, bez podłoża, na parapecie zimą?
Pzdr Jurek

Data: niedziela, 2 stycznia 2011 18:32:30
c.cristata jest w podłożu. Gruba kora i odrobina sfagnum. Rośnie tak i kwitnie regularnie od 4 lat. Nie wiem czy widać, że przerosła między szczebelkami.

Data: niedziela, 2 stycznia 2011 18:33:52
Dodam, że kwitnie w tych warunkach około maja dopiero. Jak była w domu to pędy kwiatowe zasychały.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl