|
Autor: |
Michal |
|
E-mail: |
|
|
Data: |
poniedziałek, 5 lipca 2010 11:49:14 |
Dzień dobry!
Mam pytanie w sprawie storczyka z rodzaju Vanda. Zostal zakupiony w OBI ok. 2 tygodnie temu, z przeceny. Umieścilem go w szklarni, gdzie temperatura wynosi w dzień około 30-35 stopni, światło rozproszone, wilgotność wysoka (szyby w całości pokrywają się parą, więc pewnie powyżej 80%). Podlewam poprzez spryskiwanie korzeni, liści staram się nie zraszać, ale oczywiście troche im się "dostaje".
Kilka dni temu zauważyłem, że na najmlodszych liściach pojawiają się drobne (ok 1 mm, nie rozrastają sie póki co), czarne plamki. Nie są wklęsłe. Nic z nich nie wycieka. Caly "rdzeń", z ktorego wyrastają liście jest na razie czysty i zdrowy.
Plamki występują tylko na najmlodszych liściach te starsze są sztywne i zielone.
Zwracam się do Państwa z pytaniem, co to może być. Zastanawiam sie czy to nie od przypadkowych kropelek wody. Może od słońca, choć to chyba dziwne, że powstają raczej od strony nieoświetlonej storczyka.
Bardzo proszę o szybką odpowiedź, ponieważ znajomy prosi mnie o przechowanie dwóch swoich Vand przez dwa tygodnie i nie chcialbym, żeby (jeśli to jest grzyb lub wirus) się na nie przeniosło.
Pozdrawiam, dziękuję.
M.

|
|
|