Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Pomóżcie - błagam o pośpiech !
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tobiasz
E-mail:  
Data: poniedziałek, 4 stycznia 2010 22:42:26
Codziennie pochłania następne liście !
Zamówiłem na allegro laeliocattleye - ta trzyma się dobrze , lecz w paczce był gratis - coś katlejowatego (nie wiem jak kwitnie). Pięć dni temu (czyli w dniu odbioru)zauważyłem, że kącik jednego liścia jest uszkodzony mechanicznie, a obok pojawiła się czarno-brązowa otoczka.Na innym liściu, końcówka miała ten sam kolor. Do teraz trzy liście odpadły (ponieważ w kącikach pojawiło się to chorubsko). Dwa kolejne bierze to samo. Zostały tylko 3 listki z czego tylko jeden zdrowy. Dodam ,że stosowałem środki grzybobójcze (nie pomogło tylko przyspieszyło rozwój tego "czegoś". Korzenie są suche (z niepewności nie podlewałem) ,a u dołu pseudobulw widać malutkie przyrosty.
Jak mogę zatrzymać rozwój zgnilizny, a jeśli już, to czy mam do czynienia z czarną zgnilizną?
Proszę pomóżcie co mogę jeszcze zrobić?

Dołączę zdjęcia:

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: poniedziałek, 4 stycznia 2010 22:49:27
Zamawianie przesyłką pocztową (lub kurierską) o tej porze roku jakichkolwiek roślin, a tym bardziej storczyków to kompletny brak odpowiedzialności zarówno sprzedawcy jak i kupującego. Te rośliny najzwyczajniej są przemrożone. Nie życzę Panu źle ale ich chyba raczej się nie da po takiej podróży uratować. Gniją od przemarznięcia

Autor: pysia34
E-mail:  
Data: poniedziałek, 4 stycznia 2010 23:32:08
to głupota a nie nieodpowiedzialność jak dla mnie zmrożone nic z tego nie będzie sorki

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: wtorek, 5 stycznia 2010 10:16:10
Witam

Ja bym się nie przejmowała tym padniętym gratisem, też kiedyś do zakupu storczyka dołączano mi jakieś gratisowe sadzonki i to były "odpady" po rozsadzeniu, którymi sprzedawcy chcieli zamydlić w głowie, że niby okazja, bo dostałam jeszcze prezenty . Zwykłe chwyty marketingowe.
Pozdrawiam Agnieszka

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl