Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Jesienne przyrosty katlejastych
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: wiktor
E-mail:  
Data: sobota, 19 września 2009 16:04:26
Mam powazny,moim zdaniem, problem z moimi katlejami.Cattleya gigas,schroederae,trianae o tak poznej porze zaczely wydawac nowe przyrosty.Jak spowodowac,zeby byly silne.Moim zdaniem nie jest to najlepsza pora na ich wzrost.Moim bledem bylo dopuszczenie do ich wzrostu,poniewaz zbyt pozno podnioslem im temperature.Od lipca mialy max 24 st C.Przedtem temperatura nie przekraczala 21 st.Tak naprawde ruszyly dopiero po podniesieniu temp.Jak doprowadzic do powstania mocnych przyrostow.Doswietlac? Zastanawialem sie nawet nad obcieciem poznych przyrostow,ale czy wiosna nie rusza przez to zbyt pozno? Pozdrawiam Wiktor.

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: sobota, 19 września 2009 17:23:25
Sam nie wiem co o tym sądzić, ale mam podobne problemy, u mnie na szczęście, niewiele takich roślin, i są to - Epidendrum ciliare, które dopiero teraz powolutku się decyduje po całym roku przestoju po zimowym kwitnieniu w tamtym roku no i ta roślina wygląda w sumie pokrojem jak Cattleya; całe 3 Catasetum i Mormodes - no ale myślę akurat te ostanie to nie z Europy, więc pewnie nie chcą się jeszcze przestawić, natomiast nie mam pojęcia również co z tym Epidendrum... i jak teraz nawozić podlewać tak jakby to była wiosna? Rozsądek podpowiada, że tak. Problem tylko taki, że u mnie niewiele roślin jest traktowanych po macoszemu, a szczerze się przyznam chyba już żadna z braku czasu.

Autor: Mlaczek
E-mail:  
Data: sobota, 19 września 2009 18:42:01
Moje katleje tez właśnie wypuściły nowe pędy. Jet to dla mnie tym bardziej problematyczne że zima maja zapewnione troche mało słońca.

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: sobota, 19 września 2009 20:21:05
Moje mają na części pochewki kwiatowe i obok nich też młode przyrosty, które dopiero rosną pewnie będą z kwitnienia nici na tych pochewkach jak zaczną im te przyrosty rosnąć

Autor: Czarek
E-mail: avecezar17@op.pl
Data: niedziela, 20 września 2009 20:43:13
Moje storczyki zupełnie nie interesuje pora roku, np.:

- Oncidium eurycline po raz kolejny zaczyna wzrost z końcem sierpnia,
- jedna Cambria w spoczynek weszła z 3 tygodnie temu,
- Odontoglossum Violetta von Holm zaczeło razem z oncidium,
- 7 Palaenopsis- zaczęło wiosną wypuszczać liście, wszystko było ok, ale zachciało im się kolejnych liśći, 2 na sezon
- Miltonidium Pupukea Sunset, dosyć duże, 5 NOWYCH przyrostów właśnie dorosło, aż tu nagle obok tych świeżych bulw widzę 4 małe ,,ćośki'' i okażało się że to kolejne nowe przyrosty.

WSZYSTKIE ładnie i obficie, mniej lub bardziej, KWITNĄ

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl