Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  kwietnik na storczyki?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Wisienkowa
E-mail: alawis@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 16 lipca 2009 09:16:29
Witam. w kwietniu dostałam 4 phalaenopsisy,w maju kolejne 2 i dokupiłam dwie cambrie.Zakochałam się w tych kwiatach i będę próbowała je hodować. Jak na razie mają się dobrze i sprawiają mi swoim wyglądem wiele radości.Mam jednak problem z ich wyeksponowaniem.Wszystkie okna mam od południa.W tej chwili stoją na prowizorycznym stoliku pod oknem w salonie ,ale wygląda to kiepsko. Poszukuję w sklepach ,na allegro ,na "pchlich targach" jakiegoś ciekawego rozwiązania -lecz nic nie znalazłam.Pokój,gdzie stoją nie jest za wielki/20 m2/ Może wśród miłośników storczyków znajdę kogoś ,kto podpowie mi jakieś rozwiązanie albo podzieli się tym jak rozwiązał ten ,może błahy,problem....

Autor: Krzysztof
E-mail:  
Data: piątek, 17 lipca 2009 10:07:16
http://www.orchidarium.pl/uprawa/pien.htm

Autor: Czarek
E-mail: avecezar17@op.pl
Data: niedziela, 19 lipca 2009 21:04:32
No nie wiem czy to dobry pomysl, zaczynac od razu od pnia epifitycznego. Ja radze ustawic storczyki na parapecie i je cieniowac. Taka moja sugestia, przy czym dodam, ze nie znam sie na tym, bo nie mam potrzeby cieniowania, ale mysle, ze dobre by byly do tego zwykle ŻALUZJE.

E-mail:  
Data: niedziela, 19 lipca 2009 21:38:37
Dzięki za podpowiedzi.Pomysł z pniem -bardzo ciekawy ,już nie mówiąc o końcowym efekcie ,który jest przedstawiony na podanej przez Krzysztofa stronie. Ale faktycznie to jak na początek -trochę wysoki poziom jak dla mnie. Na razie znalazłam inne rozwiązanie : kupiłam 3 duże donice.Na dno dałam gąbkę do kwiatów sztucznych,zasypałam keramzytem i wstawiłam po 3 doniczki ze storczykami.Utworzyły się ładne kompozycje ,ale czy można je tak zestawiać? Połączyłam tzw.falki z cambrią w jedną donicę ,tylko nie wiem czy będą się na wzajem tolerować..Teraż tylko jakiś stolik na który to postawię i będzie chyba dobrze..

Autor: ivo3
E-mail:  
Data: poniedziałek, 20 lipca 2009 08:29:29
Witam. Moje storczyki na południowej stronie powstawiane mam w kwietnik normalny. Rura od podłogi do sufitu. w odległosci ok. 40 c, powystawiane sa uchwyty na doniczki z tackami. Tacki wymieniłam na osłonki pasujące do otworów ( sa stabilniejsze) i wstawiłam w nie storczyki. Stoja w odległości ok 1 m od okna. W zimie pada na nie słońce w lecie nie, a mają dostatecznie dużo światła. Najwieksza korzyśc jest taka że nie zajmują dużo miejsca. Jak podasz adres meilowy to wyślę zdjęcie na Forum nie umiem go wstawić. Acha kwietnik taki w kwiaciarni kosztuje ok. 50,- Pozdrawiam

Autor: ivo3
E-mail:  
Data: poniedziałek, 20 lipca 2009 08:30:38
Teraz zobaczyłam adres. Zdjecie wyślę po południu.

Data: poniedziałek, 20 lipca 2009 09:02:18
Jesli nie sa razem POSADZONE w tej wielkiej donicy, tylko rosna w niej obok siebie, we WLASNYCH doniczkach, to moga tak spokojnie rosnac.
Ale na oknie pld. nie wytrzymaja zbyt dlugo. Ciekawym pomyslem bylo by kupic np. 3 duze jukki, albo draceny, ustawic je przy samym oknie, a za nimi storczyki na stolkach, czy czyms w tym rodzaju, tak zeby swoimi liscmi CZESCIOWO cieniowaly storczyki.
Nie mowie o tym cieniowaniu tak sobie nie wiadomo poco. Na oknie pld. jest za duzy poziom swiatla dla Phalaenopsis i Cambria. Moze dojsc do poparzenia lisci, a potem smierci calej rosliny.

E-mail:  
Data: poniedziałek, 20 lipca 2009 10:07:26
Witam. Czarek mnie uspokoił tą informacją ,że mogą rosnąc razem.Donice nie stoją na oknie .Postawiłam je na prowizorycznym stoliku pod oknem,a okno zasłoniłam firanką.Mają jasno ,ale nie słonecznie.Powinno im być dobrze. Poproszę córkę ,aby zrobiła i wkleiła zdjęcia.Pozdrawiam

Data: poniedziałek, 20 lipca 2009 12:30:43
Tak, firanka zdecydowanie pomoze.

E-mail:  
Data: poniedziałek, 20 lipca 2009 16:36:27

Data: poniedziałek, 20 lipca 2009 18:30:28
Piekna kompozycja
Jak ja zaczynalem przygode ze storczykami, to wygladalo to zupelnie innaczej... Lepiej nie gadac
Ta Cambria na ostatnim zdjeciu to dokladnie Burrageara (= Cochlioda x Miltonia
x Odontoglossum x Oncidium)

Autor: Justyna
E-mail:  
Data: poniedziałek, 20 lipca 2009 20:18:03
Tak wygląda mój parapet. Pozdrawiam

Autor: Rawa
E-mail: rawska@op.pl
Data: poniedziałek, 20 lipca 2009 20:36:15
a ten ostatnie zdjęcie? co to jest za kwiatek? dendrobium? jakie?

Autor: Justyna
E-mail:  
Data: wtorek, 21 lipca 2009 12:43:58
Myślałam, że to mieszaniec jakich wiele. Jeśli ma swoją nazwę to proszę o ustalenie jej przez fachowców. Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl