Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Cyprypedium - uprawa na balkonie?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Orchidea
E-mail:  
Data: czwartek, 14 maja 2009 11:54:53
Witam; ostatnio szalenie zauroczyły mnie storczyki z rodzaju Cypripedium. Sprawiłam sobie c. calceolus i tibeticum i zastanawiam się czy konieczne jest umieszczenie ich w gruncie, czy mogłyby też rosnąć w pojemnikach na balkonie? Czy gdyby przygotować dla nich odpowiednie podłoże oraz zapewnić odpowiednie warunki w kwestii oświetlenia byłaby szansa, że będą kontynuowały wzrost? Czy ma może ktoś jakiekolwiek doświadczenia w uprawie tych storczyków, nie w ogrodzie?

E-mail:  
Data: czwartek, 14 maja 2009 14:14:51
Witam. Pierwszy raz odzywam sie na forum Orchidarium mimo, że czytam Was cały czas. Cyprypedium czyli obuwiki rosna w lasach liściastych, zaroślach i polana. U mnie na działce. Gleba powinna być zasadowa z drenażem. Na balkonie - może? Ale światło rozproszone, podlewanie umiarkowane i przeniesienie w chłodne miejsce w zimie. Musza przejść okres spoczynku w chłodzie ( zamieraja na zimę). Nie próbowałam ale życzę powodzenia

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: czwartek, 14 maja 2009 17:59:43
Czyżby autor pytania sam na nie sobie odpowiedział?

Autor: Ania Łotowska
E-mail: anna.lotowska@gmail.com
Data: czwartek, 14 maja 2009 20:00:19
Pewnie niechcący odpowiadająca nie zmieniła "autora"
Ale temat ciekawy. Przyznam, że sama nad tym się już zastanawiałam.... więc jesli ktoś ma w tej kwestii jakieś doświadczenia.... równiez chętnie bym poczytała

Autor: sbb28
E-mail:  
Data: czwartek, 14 maja 2009 22:37:12
Nawet zapewniajac optymalne warunki wilgotnosciowo; świetlne oraz temperaturowe jest to trudna sprawa
Z czasem podłoże w doniczce się rozkłada potrzebne jest nowe - Cypripedium calceolus nie znosi wszelkich manipulacji przy systemie korzeniowym co wiąże się także z przesadzaniem; tutaj pojawia sie też dodatkowy problem - nowe podłoże skomponowane nawet prawie dokładnie jak naturalne nie zapewni mikoryzy, która zazwyczaj istnieje w naturalnym środowisku.
Ja nie próbowałam uprawy balkonowej, może się uda. Dla mnie w ogrodzie ich uprawa też nie jest łatwa.
pozdrawiam
Małgorzata

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 14 maja 2009 23:20:16
No niestety, uprawa w warunkach dalekich od optymalnych rzadko kończy się sukcesem. Istnieje duże prawdopodobieństwo że po roku-dwóch Cypripedium uprawiane na balkonie wyprowadzi się na wiecznie zielone łąki ...
Mój calceolus zechciał w tym roku obdarzyć mnie kwiatem, nieco dziwnym bo prawie nie ma łodyżki, wychodzi wprost z rozety:

no ale mam nadzieję że w przyszłym roku się rozkręci

Natomiast tybeticum:

W przyszłym roku wyłożę wszystko papierem ściernym

pozdrawiam Terrorystów
Sandra

Autor: Piotr M
E-mail:  
Data: piątek, 15 maja 2009 00:57:39
Oj Sandra nie wiedziałem, że ty taka głodna jesteś objadać Cypripedia nu nu Moje w doniczce w ogrodzie reginae uważane chyba za łatwiejsze? w tamtym roku rosło, nie zakitło w tym, nic nie widzę więc pewnie zdychło... ślimory też były

Pozdrawiam

Piotr M

Autor: ivo3
E-mail:  
Data: piątek, 15 maja 2009 14:15:05
Witam. Fakt nie zmieniłam autora. Ale wszystkiego trzeba sie uczyć. Tym bardziej jak sie odzywa pierwszy raz. Wracając do sabotka. Mój jak i cztery pozostałe gruntowe rośnie w cieniu wierzby płaczącej na skalniaku o glebie zasadowej. Obligatoryjne okrycie na zimię z igliwia i dodatkowo zakładam jeszcze szybę na stelarzu, żeby deszcz nie wyrządził za dużo szkód. Aby uchronić rośliny przed ślimakami wykładam wokół nich ścięte gałązki jałowca "star Blue". Nie przejdą.Pozdrawiam Krystyna

E-mail:  
Data: poniedziałek, 18 maja 2009 09:47:19
Witam; dzięki za odpowiedzi. Jeśli chodzi o mikoryzę, o której pisała Małgorzata, to czy taka przeznaczona specjalnie dla storczyków byłaby odpowiednia też dla cypripedium? Swoje roślinki zamierzam umieścić w bardzo dużym pojemniku i zastanawiam się, czy nie spróbować posadzić im do towarzystwa malutkiej sadzonki buku, który oczywiście w miarę wzrostu będę solidnie przycinać, żeby część naziemna przypominała bonsai (ale zastanawiam się z czasem korzenie zbytnio się nie rozrosną i nie zaczną "tłamsić" korzonków cypripedium )

Autor: sbb28
E-mail:  
Data: środa, 27 maja 2009 21:35:12
Właśnie takie towarzystwo bardzo zalecane - wtedy mikoryza (pożądany w rozwoju cypripedium grzybek sam sie rozwinie ); sprawdzone w uprawie ogrodowej natomiast nie wiem jak to sie ma na balkonie zwłaszcza jak duży balkon i jak duża donica przeznaczona na tą uprawe

Autor: Joanna Piekarska
E-mail:  
Data: niedziela, 31 maja 2009 01:46:09
U mnie uprawa w pojemniku nie sprawdziła się, a gruncie rośnie doskonale. Tak zakwitł w tym roku:

Pozdrawiam
Joanna

E-mail:  
Data: wtorek, 23 lutego 2010 19:53:36
Witam ponownie, chciałam zapytać, czy Wasze cypripedia dają już jakieś oznaki życia? Moje (rośnie w donicy na balkonie) wystawiło "coś" z ziemi - wygląda to jak "kiełek" lub stożek; trochę się boję, czy to nie za wcześnie? Na wszelki wypadek okryłam zaschniętymi liśćmi i czekam, jak ten wzrost będzie wyglądał dalej

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl