Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  opadnięte pąki
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewelka
E-mail:  
Data: poniedziałek, 22 grudnia 2008 19:14:20
W maju kupiłam mojego pierwszego phalenopsisa, kwitnął mi aż do czerwca, potem przekwitł, łodyka uschła, więc ją nisko uciełam. Jakiś miesiąc temu zaczął wypuszczać nową łodygę, urosła już dość duża i pojawiły się na niej pączki, które niestety po 2-3 dniach opadły Nie wiem dlaczego mogło tak się stać nie przenosiłam go w inne miejsce, itp...
Może ktoś miał podobne doświadczenie lub wie dlaczego mogło tak się stać? proszę o pomoc i z góry dziękuję

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: JAeuterpe@interia.eu
Data: poniedziałek, 22 grudnia 2008 19:22:24
Witam.
Czy nie leżały nieopodal jakieś owoce?Dojrzałe owoce zawierają etylen,którego storczyki nie cierpią,a który przyśpiesza proces starzenia się-chodzi o szybkie przekwitanie.
Może miał za mało światła,albo za sucho,bądź za mokro.Może potrzebował więcej nawozu?
Pozdrawiam.

Autor: Ewelka
E-mail:  
Data: poniedziałek, 22 grudnia 2008 19:45:56
Światła chyba za mało nie ma, jest na wschodnim oknie z innymi 3 trzema storczykami, stoi na podstawce na tacy z keramzytem. Owoców w pobliżu nie było, a podlewam go raz na 1,5 tygodnia, może to za mało...sama już nie wiem, a chciałabym aby zakwitł..

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: poniedziałek, 22 grudnia 2008 23:37:34
Jeśli pod parapetem jest gorący kaloryfer to podlewanie raz na tydzień jest dobre. Co 1,5 tygodnia to trochę rzadko ale zależy to też od temperatury na parapecie. Jednak najprawdopodobniej ma jakieś szkodniki skoro jest osłabiony. Nieliczne to wyjątki gdy udało mi się kupić storczyka bez całego ZOO . Widać je tylko pod lupą i też nie w każdy dzień . Zakładam że korzenie ma w porządku. Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl