Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Katleja - czarne plamy na liściach (zdjęcia)
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marek
E-mail: gmbh@gazeta.pl
Data: czwartek, 11 grudnia 2008 22:47:23
Witam!

Od czasu do czasu mam problemy z moimi katlejami, pojawiają się dziwne czarne plamy, bardzo szybko się powiększają (z dnia na dzień), w dotyku twarde, nie są wodniste. Plamy nie występują na innych storczykach. Poniżej kilka zdjęć, roślina do tej pory była zdrowa, silny system korzeniowy, nie jest przelana, brak zmian w uprawie, ładne nowe przyrosty - dlatego też nie wiem co mogło być przyczyną powstania tych plam :/ Proszę o pomoc w identyfikacji choroby - dziękuję

Autor: dorota sapuła
E-mail: mawi@mawi.pl
Data: piątek, 12 grudnia 2008 08:47:42
czy nie jest to poparzenie słoneczne?

Data: piątek, 12 grudnia 2008 13:01:43
Witam!

Dziękuję za odpowiedź. Wydaje mi się, że to nie jest poparzenie słoneczne. W przypadku poparzenia plama nie zmieniałaby rozmiarów z dnia na dzień. Jakieś inne sugestie?

Pozdrowienia!

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 12 grudnia 2008 16:09:52

To mi wygląda na jakąś zgniliznę, a wtórnie bakteriozę. Pseudobulwa, z której ten liść wyrasta wyglada (kolor!!!) na zagniłą.

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: piątek, 12 grudnia 2008 21:34:59
Sęk w tym, że katleja nigdy nie była przelana Pseudobulwa rzeczywiście ma brązowy kolor, ale wydaje mi się, że jest to już skutek choroby (plam), w dotyku była twarda. Jakie środki poleca Pani na bakteriozę?

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 12 grudnia 2008 22:00:26

Jeżeli to rzeczywiście bakterioza (z biologii bakterioza to zakaźna choroba roślin wywoływana przez bakterie, powodująca ich więdnięcie, narośla, zgniliznę, plamistość, obumieranie tkanek), to roślinę należałoby przynajmniej odseparować od innych, bo może się to przenosić

Polecam do poczytania: http://www.storczyki.org.pl/uprawa/problemy/choroby_i_szkodniki/index.html, bo trudno ze zdjęć wyrokować.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: sobota, 13 grudnia 2008 19:44:49
Zgadzam się z Grażyną w 100% - to jest ewidentna bakterioza.

Przelanie to rzecz względna - wystarczy że roślina ma za mało światła przez parę miesięcy i jest osłabiona (a katleje potrzebują naprawdę dużo światła). Wtedy nawet jednorazowe podlanie w pochmurny, ciemny dzień może zainicjować proces gnilny. Taki proces może zacząć się od jednego korzenia, czy zalanego młodego odrostu (nawet w fazie kilkumilimetrowego pąka u podstawy pseudobulwy, czyli trudno zauważalnego), i dość szybko zaatakować całą roślinę.

Sądząc po wyglądzie tego liścia, a szczególnie pseudobulwy, nie daję roślinie ze zdjęcia dużych szans. Należy ją oddzielić od innych roślin, nie podlewać, ale szanse na wyzdrowienie (według mnie) są minimalne.

Pozdrawiam,
Jerzy

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl