Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Zakręcony kaloryfer
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: nowa
E-mail:  
Data: poniedziałek, 17 listopada 2008 20:03:11
Dlaczego wskazany jest zakręcony kaloryfer przy parapecie ze storczykami? czy to jest konieczne?

Autor: mirek b
E-mail:  
Data: wtorek, 18 listopada 2008 16:41:06
tak, prosze marznąć w domu

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: wtorek, 18 listopada 2008 16:54:58
Witam,

W pokoju gdzie zamieszkują moje storczyki, jest tylko lekko rozkręcony kaloryfer. Uprawiam tylko gatunki ciepłolubne (falenopsisy, zygopetalum, sabotki), które dobrze czują się w takiej temperaturze, jaka mnie odpowiada . Przez ok. 2 godz. dziennie w pokoju działa sobie nawilżacz powietrza, nie muszę trzymać roślin na tackach z keramzytem, bo trudno byłoby mi je zmieścić przy oknie w tak małym pokoju.

Pozdrawiam, Aga

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: wtorek, 18 listopada 2008 17:10:25
To chyba żart z tym wyłączaniem kaloryfera w pokoju, gdzie się normalnie mieszka . Storczyki są dla nas, a nie odwrotnie .
Ci, którzy wyłączają kaloryfer dla storczyków botanicznych, mają większe mieszkanie lub dom i w takich warunkach można w jednym pokoju wyłączyć ogrzewanie.

Aga

Autor: nowa
E-mail:  
Data: wtorek, 18 listopada 2008 18:58:47
pytałam o kaloryfer bo w opisach niektórych osób, ktore hodują storczyki kilka razy spotkałam się ze zdaniem ,, wyłączony kaloryfer" i mnie to zdziwiło.

Dzięki za życzliwe odpowiedzi. pozdrawiam

Autor: Mirka
E-mail: bryanka0@wp.pl
Data: wtorek, 18 listopada 2008 20:39:55
Mieszkam w bloku ale mam tak cieplo w pokoju,że kaloryfery mam zakręcone.Z korzyścią dla storczyków.

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: wtorek, 18 listopada 2008 20:53:13
Och! Zależy co się uprawia i ile się czyta oraz w jakim regionie Polski się mieszka. Przecież nie można jednakowo traktować i Dendrobium kingianum i D. phalaenopsis. Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl