Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  cattleyowate
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Wanda N
E-mail: wawo101@wp.pl
Data: wtorek, 14 października 2008 09:49:55
Witam. Ostatnio do naszej kolekcji dołączyło kilka cattleyowatych. W związku z tym mam kilka pytań do znawców tematu, a mianowicie :
1. czy może mają one jakieś nazwy ?
2. czy jeśli kwitną i mają pochewki kwiatowe należy je podlewać, czy przesuszać ?
3. czy stare pochewki kwiatowe usuwać, czy zostawiać ?
A oto nasze ślicznotki :

Data: wtorek, 14 października 2008 09:56:12
to pozostałe

Dodam jeszcze, że wszystkie pachną - niektóre wprost oszałamiająco !
Pozdrawiam i oczekuję na odpowiedź. Wanda

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 14 października 2008 10:28:47
Pani Wando!
Katleje są przepiękne!Wg mojej oceny są to hybrydy, które łatwo zakwitają z każdego przyrostu, także nie ma potrzeby przesuszać ich - jak pojawią się pochewki kwiatowe, stare warto zostawić- gdyż może się zdarzyć, że po jakimś czasie pojawi się w nich pąk,jeżeli chodzi o nazwy proszę poszukać na holenderskich stronach firm, które takie hybrydy sprzedają(serwis google)- pozdrawiam serdecznie z Kielc!

Autor: Agawa
E-mail: apaf@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 14 października 2008 11:02:21
Cudne, prawie czuję ten zapach...

Data: wtorek, 14 października 2008 12:31:27
Panie Jarku - dziękuję za odpowiedź. Moje pytanie o uschnięte pochewki kwiatowe ma uzasadnienie w tym, że zauważyłam właśnie jak coś zielonego pokazało się w resztce takiej suchej pochewki, a co z przekwitniętym pędem kwiatowym - ucinać, jeśli tak to jak , zupełnie ? Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa i Agawie.

Autor: Mirka
E-mail: bryanka0@wp.pl
Data: wtorek, 14 października 2008 14:14:59
Wandziu czy to od Tomaszewskiego?

Data: wtorek, 14 października 2008 14:23:31
Mira - zgadza się od Tomaszewskiego. Jak Twoje - kwitną ? Szkoda, że tak szybko przekwitają. Pozdrawiam.

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 14 października 2008 15:02:08
Zdecydowanie po zwiędnięciu kwiatów - trzeba całość obciąć tuż przy nasadzie pseudobulwy, z której pojawiła się pochewka kwiatowa - pozdr. Jarek.

Autor: Mariola
E-mail:  
Data: wtorek, 14 października 2008 17:21:50
Jurku moje jakos rosna w szkalrni, zwykle hybrydy i nie kwitna Puscily pochewki juz sa doskonale wyksztalcone ale w srodu nic nie widac, co robic?

Pozdrawiam

Autor: Piotr D.
E-mail: obuwik1@wp.pl
Data: wtorek, 14 października 2008 17:54:03
A moje katlejowate rosną w szklarni. Niektóre egzemplarze juz w tym roku beda kwitły 3 raz. Podlewam jak podloze przechcnie co latem zdaża sie nawet co 2 dni jak jest upał. Jesli chodzi o nawożenie to od maja do konca lipca co tydzień nawozem Superba brązowa 0.1% dolistnie lub doglebowo. Witgotnośc wzgledna powietrza wacha sie w granicach 40-90% w zalezności od pory roku i dnia. To moja recepta na kwitnace katlejowate.
Pozdrawiam

Autor: Mirka
E-mail: bryanka0@wp.pl
Data: wtorek, 14 października 2008 19:43:42
Jak narazie skupiają się chyba ale kwitniecia nie widać,sa za to 2 pochewki.Cóż-poczekam.

Autor: Gosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: wtorek, 14 października 2008 23:18:49
U moich to też są tak pochewki od lipca wykształcone, maja po 10 cm i pustka totalna, nic a nic nie prześwieca

Autor: katlejka
E-mail:  
Data: środa, 15 października 2008 08:10:30
Spokojnie i cierpliwośći! U mnie po przeszło 2 miesiącach w pochewce pojawił się pąk. Jest pochewka - bedzie pąk i w to trzeba wierzyć. Pojawił się - ale do kwitnienia to jeszcze ho hoooo.

Data: środa, 15 października 2008 10:51:37
U mnie w tym pomarańczowym /1 zdj./ są 4 pochewki - w jednej coś jest, nawet pękła, ale wygląda jak by to był liść a nie łodyga kwiatowa. Nie wiem co o tym myśleć ? W pozostałych też coś widać. Z jednej uschniętej pochewki po kwitnięciu pojawiło się coś zielonego. Nie wiem czy jak mają pochewki i pąki to je podlewać czy też suszyć ? Czy cattleye podlewacie też przez trzymanie doniczki w wodzie , czy inaczej ? Pozdrawiam i czekam na jakieś praktyczne rady. Chcę jeszcze zaznaczyć, że mam do dyspozycji tylko okna południowo-zachodnie.

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: środa, 15 października 2008 12:18:02
Witam!

Od ponad 2 lat mam u siebie katleję dwuliścienną. Kupiona była z przeceny, przekwitnięta. Przez całe lato trzymałam ją za oknem, dopiero dzisiaj zabrałam ją do mieszkania. W sierpniu zaczęła wypuszczać pochewkę kwiatową, ale ta zatrzymała się w rozwoju. Wypuściła nowe przyrosty, więc szkoda jej się pozbywać, chyba, że znajdzie się ktoś z Warszawy, kto zamieni się na zdrowego falenopsisa (może być przekwitnięty)? U mnie zakwitają bezproblemowo tylko falenopsisy i zygopetalum.

E-mail:  
Data: czwartek, 16 października 2008 13:18:08
Ja nie wierze ze z tych co sa puste jeszcze cos wyrosnie Cattleye sa takie pikne, moze ktos da cenne wskazowki? Moje stoja jeszcze na dworze w tunelu otawrtym do polowy. Zdjeclam cieniowki i nie podlewam od dobrego miesiaca.

Pozdrawiam

E-mail:  
Data: czwartek, 16 października 2008 13:19:02
Ja nie wierze ze z tych co sa puste jeszcze cos wyrosnie Cattleye sa takie pikne, moze ktos da cenne wskazowki? Moje stoja jeszcze na dworze w tunelu otawrtym do polowy. Zdjeclam cieniowki i nie podlewam od dobrego miesiaca.

Pozdrawiam

E-mail:  
Data: piątek, 17 października 2008 14:43:00
Wszyscy czekamy na odpowiedz

E-mail:  
Data: wtorek, 11 listopada 2008 13:58:56
W pochewkach pojawiaja sie pąki

Data: sobota, 22 listopada 2008 20:20:49
Witam. Chciałam poinformować, że w mojej pomarańczowej cattleyce z pierwszego zdjęcia z jednej z pochewek wyszły 2 pączki i w dwóch pozostałych pochewkach też coś jest. Cieszę się, że jednak doczekam się jeszcze na jakieś kwiatki.

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl