Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Mączka rybna
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Monika D.
E-mail: monika19@tenbit.pl
Data: piątek, 12 września 2008 22:10:50
Przeczytałam w książce Pani Oszkinis, że bardzo dobrym nawozem organicznym jest mączka rybna. Tylko niestety nie ma tam podanych proporcji, jak należy ją rozcieńczać z wodą. Mam pytanie, czy ktoś z Was stosował ten nawóz? Jeślitak, to jakie były rezultaty?
Pozdrawiam serdecznie,
Monika D.

Autor: Ania
E-mail: annazawodniak@wp.pl
Data: niedziela, 14 września 2008 06:45:35
Witam,
Nie mam doświadczeń z mączką rybną - ja stosowałam mączkę rogową, wsypując ją do przygotowanego podłoża dla storczykow. Ile?- 'na oko'. Przenawożenia nie zauważyłam.
Mączka rybna jest składnikiem mieszanki nawozowej z mączki rogowej i z krwi.
Sama jest stosowana jako pasza dla zwierząt. Tak przynajmniej wyczytałam w Googlach.
Mączka rybna
B. Składniki mineralne
Wapń 71 000 - 92 000 mg/kg
Fosfor 17 000 - 23 000 mg/kg
Sód 20 000 - 24 000 mg/kg
Potas 17 000 - 23 000 mg/kg
W jej składzie brak azotu, w przeciwieństwie do mączki rogowej.
Nie potrafię powiedzieć, jaki wpływ ma sód na storczyki, a jak widać jest go dość sporo. Może ktoś, kto ma na ten temat wiedzę podpowie, jakie ma działanie .
No i przewaga wapnia.
Żałuję, że nie mogę więcej pomóc, ale na pewno spróbuję później 'rozpracować' temat mączki rybnej .
Poza tym myślę, że zastosowanie w tej chwili nawozów organicznych nie będzie efektywne. Ich działanie jest bowiem długofalowe, a okres zimowy jest raczej 'spoczynkowy' dla storczyków. Nie wykorzystają ich składników. Proponuję poczekać do wiosny .
Pozdrawiam
Ania

Autor: Monika D.
E-mail: monika19@tenbit.pl
Data: niedziela, 14 września 2008 22:52:31
Pani Aniu bardzo dziękuję za odpowiedź i na pewno zastosuję sie do rad
Zachęcam do dyskusji, bo nie wierzę, że nikt z tu obecnych nigdy nie stosował (lub nie słyszał) o mączce rybnej
Pozdrawiam!

Autor: Paweł
E-mail:  
Data: środa, 17 września 2008 07:35:42
Owszem że nie stosował, bo to okropnie śmierdzi. Pani Oszkinis pisała książkę w okresie kiedy dla "domowych uprawiaczy" niedostępne były nawozy dla storczyków i składniki trzeba było dobierać samemu.Zamiast śmierdzącej mączki rybnej można dodać nawóz o określonych składnikach, chyba że ktos strasznie lubi ten zapach.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl