Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Zielony osad na ściankach doniczki - proszę o pomoc
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Goliat
E-mail: aledaw@wp.pl
Data: środa, 20 sierpnia 2008 10:28:46
Witam!
Chciałabym sie poradzić, Was doświadczonych hodowców, o kwestię wyglądu mojej doniczki, która od pewnego czasu po wewnetrznej stronie posiada zielonkawy osad przypominający mech. Chciałabym się zapytać czym to może byc spowodowane i czy jest to groźne dla samych storczyków i dla ic korzeni. W jaki sposób można się tego pozbyc? Poniżej zdjęcie to dokładniej zaprezentuje.

Autor: Dana
E-mail:  
Data: środa, 20 sierpnia 2008 11:55:06
Już tu na forum o tym gzieś napisano, to glony, szkodliwe dla roślinek nie są. Jeśli Twoje roślinki to falki, to możesz wyjąć i doniczkę porządnie umyć. Można też ograniczyć ich rozwó wstawiając doniczkę do osłonki, co nie znaczy, że wyeliminujesz je, ale z braku swiatła będą wolniej rosły. U mnie tez u niektórych falków są ,ale nie przejmuję się tym.

Autor: Goliat
E-mail: aledaw@wp.pl
Data: niedziela, 24 sierpnia 2008 23:41:52
Tak to doniczka falka. Dziękuję bardzo za odpowiedź, uspokoiła mnie tym Pani. Teraz wiem że to nic groźnego. Bardzo dziękuję za informacje pozdrawiam.

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: poniedziałek, 25 sierpnia 2008 09:07:50
A u mnie te glony spowalniały wzrost i opóżniały kwitnienie. Gdy przesadziłam storczyka ( cymbidium ) z przeżroczystej do ciemnej doniczki odżył. Sądzę że zabierają tlen i składniki odżywcze. Temat glonów już był tu poruszany. Marta

Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: poniedziałek, 25 sierpnia 2008 21:12:05
Glony pojawiaja sie pzrede wszystkim na wschodnich parapetach...umycie doniczek na niewiele sie zda ..powroca znowu ..Ja doniczki nawet wyparzałam i pojawiały sie po jakimś czasie,a teraz nie robie nic i nic sie z falkami nie dzieje rosną zdrowo i wypuszczają nowe zdrowe korzenie....W naturze takze znajdują sie glony na drzewach na których rosną storczyki....Ja by radziła czyścic doniczki tylko wtedy kiedy jest konieczność przesadzenia falka.

Autor: AgnieszkaP
E-mail: agntka@wp.pl
Data: niedziela, 21 września 2008 00:27:47
A ja dzisiaj zajrzalam do takiej doniczki z glonami w sporej ilosci i sie zalamalam- mial sporo przegnilych korzeni! Mam go ok 4 miesiecy ale dopiero ostatnio zaczelam przygladac sie lepiej podlozu- wygladalo na drobna wilgotna miazge przylegajaca do scianek doniczki, a na dole woda w ogole dobrze nie odplywala. Oczyscilam, zrobilam na dole drenaz z keramzytu, poobcinalam korzenie, wymienilam podloze, zostawilam wiecej luzu... Na szczescie troche ich jeszcze zostalo wiec mam nadzieje ze dadza rade wyzywic roslinke, ktora kwitnie i ma kilka nowych pakow. Postanowilam posprawdzac dokladnie podloze we wszystkich moich falkach.
Tak ze chyba trzeba uwazac z tymi glonami bo swiadcza o slabej wentylacji w doniczce a ta wiadomo do czego moze prowadzic.
Pozdrawiam!

Autor: Paweł
E-mail: zor_an@wp.pl
Data: niedziela, 21 września 2008 19:01:42
Witam.

A według mnie problem z glonami na doniczce jest taki, że trudniej ocenić, kiedy trzeba storczyka podlać, jak nie widać korzeni i stąd częstsze podlewanie, a dzięki temu gnicie korzeni.
Samo mycie doniczki przy przesadzaniu niewiele pomoże, trzeba by usunąć również "wiecznie zielone" korzenie, tj. te obrośnięte glonami i całkowicie usunąć stare podłoże. A z doświadczenia wiem, że storczyk nie lubi, gdy mu się obcina za dużo zdrowych korzeni i może się obrazić, i zmarnieć.
Ja z glonami walczę za pomocą osłonek z papieru - przepuszczają powietrze i spowalniają ich wzrost do czasu, kiedy przyjdzie pora na przesadzanie. Estetyką takiego rozwiązania się nie martwię, bo nie oto przecież chodzi.
Innym sposobem są osłonki ceramiczne. Proponuję dużo większe od doniczki, żeby był dopływ powietrza. Pustą przestrzeń można wypełnić keramzytem lub jakimiś ozdobnym sianem.

Mam nadzieję, że coś z tego pomoże.

Pozdrawiam

P.S. Uprawa storczyków to ciągła walka: jak nie z glonami, to z robactwem i innymi paskudztwami. Ale z czasem człowiek się przyzwyczaja .

Autor: Kama
E-mail:  
Data: wtorek, 23 września 2008 19:05:03
Witam. Czy dobrze zrozumiałam, glony szybciej powstają w nie osłoniętych osłonką, przeźroczystych doniczkach? A w doniczce wsadzonej w osłonkę powstają wolniej? To ciekawe, a ja zawsze myślałam, że wolą ciemność

Autor: Mirka
E-mail: bryanka0@wp.pl
Data: wtorek, 23 września 2008 19:49:53
Kama u mnie wytworzyły sie w zaciemnionym miejscu-to znaczy doniczka ze storczykiem stala w oslonce.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl