Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Siarczan potasu+ siaczan magnezu
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Mariola
E-mail: piechol3@op.pl
Data: niedziela, 10 sierpnia 2008 21:07:12
Witam!

Co sadzicie o takim nawozeniu storczykow? Czy ktos stosowal takie polaczenie nawozow? W jakich dawkach na litr? Chaialbym tak zasialac moje storczyki na jesien

Pozdrawiam

Autor: Dana
E-mail:  
Data: niedziela, 10 sierpnia 2008 22:21:37
Mariolu, przede wszystkim rodzaj nawozu musisz dostosować do rodzaju storczyków które uprawiasz a o tym nie piszesz. Każdy gatunek ma inne wymagania i nie można eksperymentować, jak nam przyjdzie fantazja. Ja nie sporządzam sama nawozów od tego są fachowcy. Można tanio kupić naprawdę dobre nawozy. Poczytaj czego wymagają gatunki, które posiadasz. Inne wymagania mają np. miltonie a inne paphiopedila czy falki. Przez takie eksperymenty możesz zaszkodzić swoim roślinkom.

Autor: Mariola
E-mail: piechol3@op.pl
Data: niedziela, 10 sierpnia 2008 22:29:53
Masz racje mam takie rosliny jak cattleyowate, vandowate, milotonie, paipedila, coel crisata, dendrobia, bublophyla, oncidiowate, epidendra. DAnko a jkie ty nawoz uzywasz na jesien?

Pozdrawiam i zachecam do dyskusji

E-mail:  
Data: niedziela, 10 sierpnia 2008 23:31:04
Najczęściej używam substral ale inne do storczyków również. Na zimę takie które mają większą zawartość fosforu. Sprawdzam skład nawozu i dostosowuję do konkretnych gatunków i ich wymagań. Nie można hurtem wszystkich tak samo.

E-mail:  
Data: niedziela, 10 sierpnia 2008 23:31:11
Najczęściej używam substral ale inne do storczyków również. Na zimę takie które mają większą zawartość fosforu. Sprawdzam skład nawozu i dostosowuję do konkretnych gatunków i ich wymagań. Nie można hurtem wszystkich tak samo.

Autor: żaneta
E-mail:  
Data: poniedziałek, 11 sierpnia 2008 08:53:38
Witam!
Ale czy ktoś może zamieścić nieco dokładniejsze informacje na temat tych nawozów do poszczególnych roślin? Byłabym wdzieczna. Szcególnie interesuje mnie Miltonia i Zygopetalum. Phalenopsisy czują się u mnie dobrze. Gorzej z tymi wcześniejszymi.
Pozdrawiam!

ten ma 49 kwiatów

ten nieco mniej - 29

Autor: Kuba
E-mail: jakel1@wp.pl
Data: poniedziałek, 11 sierpnia 2008 10:30:48
Pani Żaneto,imponujące okazy!!! Dąże do takich! Mój rekord,jeśli chodzi o ilość kwiatów na jednym falku to jak na razie 25.
pozdrawiam

Kuba

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl