Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Phalaenopsis z kropkami na liściach - pasożyt ?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Pola
E-mail:  
Data: sobota, 19 lipca 2008 16:27:19
Na liściach mojego phalaenopsisa jakiś czas temu pojawiło się kilka plamek. Na początku je zignorowałam. Teraz zauważyłam, że sporo ich przybyło. Plamki, patrząc z góry, nie są mocno widoczne. Dopiero, jak się spojrzy pod światło, widać że z liściem coś się dzieje. Dodatkowo, ostatnio pojawiła się żółta obwódka liścia.

Czy to jakiś pasożyt ? Jak to leczyć ?

wierzch liścia - pod światło

wierzch liścia - ze światłem

spód liścia - pod światło

Autor: Renata
E-mail:  
Data: poniedziałek, 21 lipca 2008 12:52:50
Temat już był poruszany i najprawdopodobniej chodzi o takie same zmiany na liściach. Proponuję poczytać tu: http://www.orchidarium.pl/forum/read.php?f=0&i=17422

Autor: Pola
E-mail:  
Data: poniedziałek, 21 lipca 2008 22:57:33
Bardzo dziękuję za wskazanie tego wątku. Faktycznie, wcześniej jakoś został przeze mnie pominięty. Może to dlatego, że szukałam pod hasłem "plamy" ? "Moje" kropki są całkiem podobne do tamtych z poprzedniego wątku, ale po przejrzeniu kilkudziesięciu zdjęć z różnymi chorobami, na różnych forach, doszłam do wniosku, że ani kropka kropce nie jest równa, ani plama plamie. Czasami wydaje się, że plamy są podobne a diagnozy bywają różne.

Mimo, że moje wątpliwości nie zostały rozwiane, to dziękuję za zainteresowanie się tematem.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl