Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  glony na korzeniach chiloschista
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: asia
E-mail: asia.szygula@interia.pl
Data: poniedziałek, 15 grudnia 2003 16:46:09
Pomocy!
Na korzeniach moich chiloschist są glony, korzenie sę ciemnozielone, pokryte tak jakby nalotem. Jak się tego pozbyć?

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: poniedziałek, 15 grudnia 2003 16:53:32
Asiu!!!

Nie panikuj! Wszystkie starsze korzenie na moich chiloschistach też są ciemnozielone i według mnie tak powinno być. Ciągłe ich zraszanie powoduje, że mnożą się tam glony, to normalne. Jedna nawet wkrótce zakwitnie

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: poniedziałek, 15 grudnia 2003 19:07:19
Pozdrawiam serdecznie wszystkich "storczykomaniaków'!

Przy okazji omawiania tematu Chiloschist chciałbym zapytać się szacownego grona o okresy spoczynku u Chiloschist. Ostatnio czytałem ,że powinny przechodzić ok.3 miesięczny okres spoczynku, z obniżeniem temp. do ok 12-14C i silnym ograniczeniem podlewania ( całkiem sucho ale duża wilgotność ).Dane te jednak dotyczyły głównie Ch. usneoides, ciekawi mnie czy także Ch. trudelli powinna być tak traktowana ? Jakie są Państwa doświadczenia w tym zakresie ?
Pozdrowienia oraz życzenia Wesołych Świąt - Tomek

Autor: Piotr Piesik
E-mail: Piotr.Piesik@storczyki.org.pl
Data: poniedziałek, 15 grudnia 2003 19:53:37
Myślę Asiu,że masz za długie okresy pełnej wilgotność korzeni-wtedy łatwiej glony porastają ich powierzchnię.Spróbuj trochę przesuszać korzenie ale tak,aby nie traciły turgoru.Może to być trochę trudne.Jeżeli glony porastają korzenie grubą warstwą to możesz spróbować usunięcia mechanicznego/częściowego/po wcześniejszym dokładnym wymoczeniu rośliny w bardzo miękkiej wodzie.Do mechanicznego usuwania użyłbym miękkiego pędzelka .I na koniec zastanów się,czy nie nawozisz zbyt obficie?
Pozdrawiam PP

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl