Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Może ktoś wie co to za storczyk?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grzesiek
E-mail: gbielecki@op.pl
Data: sobota, 8 listopada 2003 08:20:17
dostałem jego trzy pędy od znajomej której spadła doniczka rośline kupiła w OBI i niie było przy niej plakietki z nazwą

Autor: Jarosław J. Janeczek
E-mail: bopp@ceti.pl
Data: sobota, 8 listopada 2003 09:58:58
Mi to wyglada na cattleye, http://orchidarium.pl/Galeria/galeria.php?obraz=361
pozdrawiam
Jarek

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: sobota, 8 listopada 2003 10:29:49

Witam,

to jest najprawdopodobniej (źle widać kolory na tym zdjęciu) brassolaelia 'Richard Mueller'.

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: sobota, 8 listopada 2003 22:58:13
Pani Grażyno kolory to zielono żółty z ciemnymi plamkami.Nietety większe zdjęcie zajmuje zbyt dużo miejsca i nie może zostać załączone.Pozdrawiam

Data: sobota, 8 listopada 2003 23:24:49

Witam,

zdjęcie ma niecałe 3 kb, a można zamieszczać zdjęcia do 40 kb, a więc nawet ponad 10 razy większe.

Jaka jest wielkość kwiatu? Jaki kształt mają liście i jak wyrastają? U brassolaelii Richard Mueller kwiaty mają od 4 do 7 cm i kolor żółtopomarańczowy. Niewybarwienie mogło być spowodowane np. małą ilością światła.

Bez lepszego zdjęcia trudno będzie określić dokładniej, choć i tak przy hybrydach z OBI jest to często loteria.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Joanna Piekarska
E-mail:  
Data: sobota, 8 listopada 2003 23:35:18
Mam podobną roślinę, także kupioną w OBI. Zindentyfikowałam ją jako Potinarę Hoku Gem.

Pozdrawiam
Joanna

Data: niedziela, 9 listopada 2003 09:44:08

Witam,

Potinara Hoku Gem jest krzyżówką Slc Tangerine Jewel x Bl Richard Mueller.
Każda identyfikacja ze zdjęcia (a to zamieszczone jest słabej jakości ) hybryd z OBI jest wieeeeeeelką zgadywanką i tylko wyjątkowo można określić roślinę. Bl Richard Mueller jest dość popularnym klonem (tak mi kiedyś napisał Jerzy ), więc może to właśnie to?

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: niedziela, 9 listopada 2003 10:01:47
Mam troche większe zdjęcie. Liście podobne jak u Oncidium lancetowate jasno zielone nie widac wyraźnyxh pseudobulw ale pędy jak na razie są małe mają około 15-20 cm kwiatek też nie jest duży jakieś 5cm średnicy. Wydaje mi sie że u dorosłej rośliny na pędzie kwiatowym bedziekilka kwiatów bo ten malutki ma na swoim pędzie miejsce po uschniętym pąku tak mi sie wydaje.

Data: niedziela, 9 listopada 2003 10:16:25

Witam,

Proszę porównać ze zdjęciem: http://www.orchidarium.pl/Galeria/galeria.php?obraz=201
Ja roślinę na tym zdjęciu uznałam (to dla własnej przyjemności posiadania nazwanych hybryd) za Bl Richard Mueller. Wydaje mi się, że moja roślina ma węższe płatki kwiatów i nie są one odchylone do tyłu.
Tego nie można określić na 100% ze zdjęcia tylko. Należałoby rozłożyć kwiat na "elementy pierwsze" i określić dokładnie jego anatomię. A może i kod DNA , bo takie są najnowsze wieści ze "świata nauki".

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: niedziela, 9 listopada 2003 11:49:49
Witam,
może tak jest bardziej widoczna ta roślina . Przepraszam Panie Grzegorzu , że trochę poprawiłam Pana zdjęcie. Polecam Panu program Jasc Paint Shop Pro np 8 do obróbki zdjęć cyfrowych.

Pozdrawiam
Ewka

Data: niedziela, 9 listopada 2003 12:06:09

Witam,

Teraz (dzięki Ewka!, ja zrobiłam sobie podobną manipulację w Corel Photo-Paint) lepiej widać, że to raczej nie jest bl Richard Mueller.
Może więc rzeczywiście potinara Hoku Gem? Proszę ją sobie tak nazwać i nie przejmować się . Do prawdy pewnie i tak się nie dotrze ...

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: niedziela, 9 listopada 2003 12:19:26
Obu Paniom bardzo dziękuje za pomoc i prosze o jeszcze czy ten storczyk należy do łatwych jak nie to muszę się go pozbyć bo szkoda żeby się zmarnował ale najpierw musi wypuścić choć dwa korzonki. Moje "doświadczenie" w uprawie to zaledwie jeden falenopsis hyb. kupiny kwitnący i jedno Oncidum według podręcznika prof.Szlachetki Star Wars a według OrchidSklepiku Sweet Sugar ja osobiście nie widze żadnej różnicy. Pozdrawiam Grzesiek

Data: niedziela, 9 listopada 2003 12:22:24
Właśnie obejrzałem to zdjęcie w galerii (bardzo dokładnie) i wydaje mi się ze na 99% to jest ta roślinka

Data: niedziela, 9 listopada 2003 12:29:19

Proszę się go nie pozbywać!!! Przecież i tak kiedyś trzeba się wziąć za te trudniejsze
Moja roślina stoi w przenośnej szklarence, a lato spędziła w niej na balkonie. Światło jak dla cattleyi, czyli sporo więcej niż dla phalaenopsisa, większa także wilgotność powietrza (można przykryć choćby przezroczystym workiem foliowym - ale z dziurkami), lubi ruch powietrza, podlewanie: nie przesuszać do "zera". Po kwitnieniu dać trochę odpoczynku, mniej podlewania i nawożenia. Moja po kwitnieniu w czerwcu własnie zakończyła kolejne kwitnienie.

Życzę sukcesu i pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Joanna Piekarska
E-mail:  
Data: niedziela, 9 listopada 2003 15:54:11
Całkowicie zgadzam się z Panią Grażyną, że na 100% nie można zidentyfikować nieoznaczonej hybrydy. Wydaje mi się jednak, że moja roślina bardziej przypomina Potinarę Hoku Gem niż Bl. Richard Mueller. Ponieważ obecnie nie kwitnie, prezentowaną tu fotografię porównuję z nią opierając się jedynie na mojej pamięci. Myślę jednak, że w tym przypadku, jeżeli chodzi o warunki uprawy, dokładna nazwa rośliny nie jest tak istotna. Sądzę, że dla obu tych roślin będą one zbliżone.
Informacje o warunkach uprawy Potinary Hoku Gem są zamieszczone na stronie www.orchidweb.com/dtl_hybr.asp?PRecno=686. Roślina podobno jest łatwa w uprawie, szybko rośnie i może kwitnąć 2-3 w roku. Moja na razie tylko rośnie, z nowych pseudobulw wyrastają pochewki, ale kwiatów wciąż nie ma. Może ktoś z Państwa ma pomyśł jak ją zachęcić do kwitnienia? A może powinnam być bardziej cierpliwa?

Pozdrawiam
Joanna

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl