Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  2 ważne pytania... dotyczące Phalaenopsis
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Początkujący
E-mail: grzesieklu@o2.pl
Data: sobota, 20 października 2007 19:45:16
Mam dwa pytania, proszę o odpowiedz:
1. Jak temperatura potrzebna jest Phalaenopsis żeby wypuścił nowe pędy- czytałem gdzieś że trzeba ją obniżyć,ale o ile? jaką temperaturę muszę roślinie zapewnić?
2. Podlewam mojego storczyka sposobem kąpieli:co 7-8 dni.Wodę którą używam wlewam z powrotem do karnistra- podlewam go już tą wodą 3 miesiące czy powinienem już ją wymienić? co ile miesięcy mam to robić? dodam także że do tej wody wlana była na początku odżywka (do roślin zielonych).

Autor: anna
E-mail: ankabro@yahoo.com
Data: sobota, 20 października 2007 21:21:46
Proponuję przeczytać to co już zostało przez innych napisane:
http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html

"Kwitnienie:

Większość hybryd Phalaenopsisów nie wymaga żadnych zabiegów indukujących kwitnienie i kwitną one samoistnie co roku lub nawet częściej. Jednak w razie napotkania upartego osobnika wystarczy przez około miesiąc zwiększyć różnicę temperatur między nocą a dniem do 6-10°C (czyli na przykład w dzień 25°C, a w nocy 18°C). Najłatwiej to zrobić, uchylając nocą okno i zamykając je w ciągu dnia, a w lecie - wystawiając roślinę na zewnątrz w dość cieniste miejsce. 30 dni takiego traktowania automatycznie indukuje wzrost nowych łodyg kwiatowych.
" (cytat z powyżej podanej strony)

Woda powinna być zmieniona raczej za każdym razem, zwłaszcza, że dolany został do niej nawóz, który traci swoje właściwości po niedługim czasie po wlaniu go do wody (tak gdiześ czytałam) Lepiej przygotować sobie mniej wody a do "namaczania" używać mniejszego pojemnika żeby nie "tracić" wody. Po 3 miesiącach z tej wody storczyk zapewne wyciągnął wszystko co dobre i teraz to już się mija z celem jeśli nie szkodzi wręcz(!)

Autor: marek
E-mail:  
Data: niedziela, 21 października 2007 00:47:11
wszystkie moje falki ( tak coś kolo 20 ) własnie puszczają pedy kwiatowe. tak jest co roku o tej porze. Spokojnie poczekaj. cos na pewno sie wykluje. jesli chodzi o wypuszczanie falkow na dwor na lato to jestem przeciw. wschodnie okno i uprawa w koszykach przy moczeniu 2xtygodniowo ( 1x to za malo moze byc )powinno byc optymalne. na dworzu trudniej w upaly utrzymac rosliny a w mokre lato wystarczy 1 duzy pomrow i jedna noc zeby bylo straty widac przez dwa lata

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl