Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Co robić teraz z phanaleopsis?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Aga
E-mail: andiaa@op.pl
Data: środa, 3 października 2007 11:05:20
Witam!

Phanaleopsis kwitł kilka miesięcy temu i chciałam teraz dać mu odpocząć ale on wypuszcza nowego liścia i ma masę nowych korzeni czyli zaczął rosnąć jak szalony,czy w tym momencie mogę go pobudzać do kwitnienia /mniej światła , bardziej sucho i chłodniej / czy czekać ?

pozdrawiam
Anieszka

Autor: Ewela
E-mail:  
Data: środa, 3 października 2007 14:11:40
Proszę cierpliwie poczekać i traktować jak dotychczas a na pewno doczekasz się powtórnego kwitnienia nie koniecznie z tego samego pędu kwiatowego ale nigdy nic nie wiadomo.U mnie po kilku miesiącach z aż trzy Phalaenopisis wypuszczają po dwa pędy kwiatowe na raz .Trochę cierpliwości.Pozdrawiam Ewelina

Autor: Agnell
E-mail:  
Data: środa, 3 października 2007 16:15:16
Witam!

Moje falenopsisy, które uprawiam na parapecie zachodniego okna, kilka tygodni po przekwitnięciu prawie równocześnie wypuszczają liście i nowe pędy.
Pierwszego falka po kwitnieniu wprowadzałam w stan spoczynku na jesieni ub.r. Stosowałam nocne chłodzenie przez ok 6 tyg. w swoim pokoju(marzłam przy uchylonym oknie )i zaprzestałam podlewania. I faktycznie storczyk zimą zakwitł mi na dwóch pędach. Jednak storczyki zakupione w tym roku po kwitnieniu pokazały, że wcale nie muszą odpoczywać w chłodzie i w suszy. Moim zdaniem storczyka, który wypuszcza liść powinno się normalnie nawadniać i zapewniać optymalną wilgotność otoczenia. Co dwa tygodnie podlewam roztworem odżywki "Pokon" dla orchidei. Obecnie 3 falenopsisy wypuszczają po dwa nowe pędy jednocześnie, w tym jeden niedawno zakupiony falek - rozgałęzia się na starych uciętych pędach.

Pozdrawiam, Agnieszka z W-wy

Autor: Aga
E-mail:  
Data: czwartek, 4 października 2007 10:47:09
Dzieki za sugestię ,narazie nic nie będę zmieniać w dotychczasowej pielegnacji bo widocznie mu służy ,cały czas wypuszcza nowe odgałęzienia w korzeniach w doniczce i powietrzne.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl