Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Podłoże dla Ludisia discolor
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Paulina
E-mail: aktinidia@hotmail.com
Data: wtorek, 12 czerwca 2007 18:29:37
Kupiłam kilka dni temu dwa storczyki u Tomaszewskiego. Oba zaczynają kwitnienie ale z ziemii wyłażą już nowe roślinki. Szkopuł w tym, że to podłoże to najprawdopodobniej zwykły torf (jest miałkie i pylaste). Co robić? Przesadzić? Czekać aż przekwitną?
Proszę o poradę.

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: wtorek, 12 czerwca 2007 22:45:39
Wiele lat uprawiałam Ludisię discolor w takim podłożu:25% kupne z worka to obrzydliwe podłoże dla storczyków, 25% kora sosnowa o średnicy~2 cm, 25%keramzyt takiej samej granulacji, reszta to liście bukowe i węgiel drzewny. Wszystko odkażone nad parą wodną tzn. ugotowane na parze, jak szparagi. Kwitła niezawodnie ale nie lubi przesadzania. Ja bym jej teraz nie przesadzała bo i tak póżno wchodzi w rozwój liści i wzmacniania się. Trzeba tylko uważać żeby woda nie zalegała na podstawce stale. W lecie pije dużo wody więc ten torf ma swoje plusy. Najtrudniejszy jest umiar. Moja Ludisia ma się dobrze tylko zmieniła właściciela. Kiaty żyją kilka dni gdy stoi w ciepły pokoju. Powodzenia Marta

Data: środa, 13 czerwca 2007 22:56:19
Bardzo dziekuję za informacje. To moje pierwsze Ludisie więc trzęsę się nad nimi
Podlewam je bardzo oszczędnie wodą z filtra RO.
Mam pytanie co do składu opisanego przez Panią podłoża. Co to jest za "obrzydliwe podłoże dla storczyków"? Ja mam podłoże z OrchidSklepiku; nie nada się? Skąd wziąć bukowe liście? Świeżo opadłe z lasu, czy kompostowane? Przepraszam, że zamęczam pytaniami ale się dokształcam

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: niedziela, 17 czerwca 2007 19:56:50
Podłoże z Orchidsklepiku jest dobre. Miałam na myśli to, co sprzedaje się w sklepach ogrodniczych pod nazwą ziemia [podłoże] do storczyków. Widać że jest zbyt drobne, skład trudny do odgadnięcia, nie pokrywa się ze składem określonym na worku. Liście bukowe zbieram w parku zeschnięte, te, które opadły w sposób naturalny. Koniecznie trzeba taką mieszankę odkazić gotując na parze ok. 1 godziny .Dodatkową zaletą jest jej nawodnienie. Starego podłoża nie otrzepuję aby zachować pożyteczną mikroflorę na nową drogę życia . Marta

Data: sobota, 23 czerwca 2007 13:24:13
Bardzo dziękuję
Dokupiłam jeszcze jednego L. discolor i po kwitnieniu wszystkie przesadzę wg pani przepisu do jednej dużej donicy.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl