Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Choroby Cambrii
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kasia W.
E-mail: imenet@o2.pl
Data: sobota, 17 marca 2007 17:15:12
Witam Państwa!

Poproszę o zidentyfikowanie, cóż to za choroba nawiedziła moje Cambrie? I jak mogę im pomóc? Szczególnie zależy mi na wyleczeniu tej na drugim zdjęciu, ponieważ jest to mój pierwszy storczyk (darze go oczywiśce wielkim sentymentem) i zamierza wreszcie po 2 latach moich eksperymentów zakwitnąć!

Tak wygląda pod światło

Tak wyglada normalnie

Dziękuję za porady, pozdrawiam
KW

Autor: Marta Uścieńska
E-mail: martusc@o2.pl
Data: niedziela, 18 marca 2007 09:50:18
A czy ta Cambria nie poderwała czasem przędziorków? Przez silną lupkę widać jak się przechadzają po liściach.Wtedy proszę ją odizolować, przejrzeć resztę roślin i zastosować odpowiedni środek w nie nazbyt dużym stężeniu, bo korzenie ucierpią. Dobrze jest zmyć liście wilgotną watą, płukaną w ciepłej wodzie po każdorazowym przetarciu, żeby nie rozwlekać szkodników. M. U.

Data: niedziela, 18 marca 2007 18:17:41
To nie jest pajęczynka taka jak od przędziorków. To bardziej przypomina taką siateczkę na liściach, której nie da się zdjąć. Co do tego pierwszego już nie mam nadziei, jest cały pokryty tą mozaiką

A co do tego na dwóch ostatnich zdjęciach, to wydaje mi się po poszperaniu, że to może być jakiś wirus. Chciałabym się mylić w tym wypadku.

Liczę, że może jeszcze ktoś z ekspertów się wypowie
Pozdrawiam i czekam niecierpliwie na diagnozy
KW

Autor: dorota sapuła
E-mail: mawi@mawi.pl
Data: poniedziałek, 19 marca 2007 09:05:22
dzień dobry,
proszę porównać swoją roślinę ze zdjęciami roślin porażonych przez wciornastki.
żerują w środku liści i wygryzione/wyssane tkanki dają taką srebrzystą siateczkę na liściach.
zwalcza się to środkami chemicznymi na przędziorki i wciornastki, są dostępne w sklepach ogrodniczych.
pozdrawiam,
dorota

Data: poniedziałek, 19 marca 2007 10:16:13
Dzięuję Pani Doroto, tak to są wcirnastki.
Teraz pozostaje mi jeszcze zidentyfikować tą drugą chrobę i mieć nadzieje, że leczenie przyniesie efekty.

KW

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl