Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Pomorski Oddział Polskiego Towarzystwa Miłośników Storczyków
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marcin Kaczmarski
E-mail: storczykiptms@wp.pl
Data: piątek, 23 lutego 2007 16:59:22
Pomorski Oddział Polskiego Towarzystwa Miłośników Storczyków powołany został w dniu 6 stycznia 2006r.

Do tej pory po utworzeniu Oddziału, jak i wcześniej w ramach PTMS działalność nasza polegała na organizowaniu licznych wystaw storczyków na terenie całego kraju oraz aktywnym uczestnictwie na forach internetowych, w szczególności na stronie www.orchidarium.pl i innych, jak również na nieregularnych, kikuosobowych spotkaniach.

Coraz większa dostępność internetu i wygoda zdobywania za jego pośrednictwem informacji i wiedzy o storczykach spowodowały, że do tej pory w woj. Pomorskim nie zaistniała wyraźna potrzeba organizowania regularnych, otwartych spotkań.

Natomiast jeśli będą chętni, możemy takie spotkania organizować. O terminie i miejscu pierwszego ewentualnego zebrania powiadomimy wcześniej, co mamy nadzieję, nastąpi w tym roku. Wszyscy chętni w uczestnictwie z woj. Pomorskiego i okolic proszeni są o kierowanie zapytań pod adres e-mail storczykiptms@wp.pl.

Zapraszamy jednocześnie na naszą stronę internetową www.storczykiptms.pl.

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: ewka@hejstorczyki.pl
Data: piątek, 23 lutego 2007 17:41:55
Witam ,

byłam już kilka razy na stronie PTMS i mam pytanie.
Jaka to jest forma prawna? Nigdzie nie ma statutu, są tylko wskazane władze i oddziały.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: piątek, 23 lutego 2007 17:47:06
Witam !

A mnie zaintrygowało : "Do tej pory po utworzeniu Oddziału, jak i wcześniej w ramach PTMS działalność nasza polegała na organizowaniu licznych wystaw storczyków na terenie całego kraju".

Czyżbym coś przeoczyła

pozdrawiam
Sandra

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: piątek, 23 lutego 2007 18:00:23
Mnie już ongiś zaintrygowało
http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=10182&pg=1
Pzdr Jurek

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: piątek, 23 lutego 2007 18:06:26
Sandra - przeoczyłaś wszystkie wystawy w Łodzi, Gdańsku, Wrocławiu i Szczecinie...

Jerzy

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: piątek, 23 lutego 2007 18:11:12
Oż ty, no to mam zaległości

pozdrawiam
Sandra

Data: piątek, 23 lutego 2007 18:13:49
No nie wiem, nawet Cię widziałem na poniektórych z nich...

Jerzy

E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: piątek, 23 lutego 2007 18:14:27
Jerzy to może wiesz, jak jest sprzedawany biuletyn? Jeżeli jest to towarzystwo non - profit, a chyba takie jest, to jak to robią? Jakieś podstawy prawne, jest to wielki kłopot dla wszystkich towarzystw.

Pozdrawiam
ewka

Data: piątek, 23 lutego 2007 18:21:52
Ewa - nie mam pojęcia. Zapytaj Marcina lub Darka pod adresem email PTMS.
Być może robią to dookoła, czyli wydają biuletyn w ramach normalnej działalności gospodarczej?

Jerzy

Data: piątek, 23 lutego 2007 18:40:53
Jakiej działalności gospodarczej, to jest ciekawe? Towarzystwa nie prowadzą działalności gospodarczej przynoszącej zyski i to jest właśnie ten problem.
Może tutaj odpowiedzą, inni też pewnie ciekawi, powstają nowe towarzystwa.

Pozdrawiam
ewka

Data: piątek, 23 lutego 2007 18:56:27
Ja mówiłem, jak ja bym to zrobił (ale ja mam mózg skrzywiony latami komunizmu...) - skoro nie mógłbym w ramach towarzystwa, zrobiłbym to w ramach swojej (normalnej, dającej pieniądze na chleb i masło) działalności gospodarczej. Wtedy nie musiałbym zwracać uwagi na tego rodzaju ograniczenia. W końcu istotne jest, żeby uzyskać wynik w postaci wydania pisma, a nie robienie tego na siłę tak, żeby było trudniej.

A jak oni to robią, nie wiem.

Jerzy

Data: piątek, 23 lutego 2007 19:10:18
Mój starszy mózg, nie rozumie .
W ramach własnej działalności? złożyć, wydrukować, sprzedać, zapłacić wszystkie podatki. To trzeba jeszcze do tego dopłacić .

Pozdrawiam i dziękuję

Data: piątek, 23 lutego 2007 21:42:51
Witam i odpowiadam:

- Statutu nie ma, bo strona jest dopiero w budowie i zawiera na razie szczątkowe informacje z działalności PTMS. A będzie jeszcze zamieszczony nie tylko Statut.

- P. Sandra przeoczyła przede wszystkim "Drugą Poznańską - ORCHIDEA 2004"? Chyba, że takiej nie było?

- podstawą prawną wydawania buletynu jest Statut PTMS. Oczywiście jest to kłopot dla wszyskich Towarzystw ale akurat nie prawny. Np. WTMO też wydawało biuletyn i przerwało chyba też nie z powodu prawa?

- Biuletyn nie jest sprzedawany tylko odstępowany po kosztach druku i składu w ilościach przewidzianych przez prawo. Gdyby praca redakcji nie była społeczna a autorzy tekstów pobierali za nie honoraria, koszt wydania byłby znacznie wyższy!
Co jak co ale dopłacanie w Polsce do żadnego przedsięwzięcia nie jest na szczęście jeszcze zakazane. A biuletyn zysków nie przynosi.

- Towarzystwa dzielą się na takie, które prowadzą działalność i na takie, które nie prowadzą. PTMS akurat nie prowadzi. Ale to tylko kwestia rejestracji w Sądzie.

- wracając do biuletynu:
Nie rozumiem co w tym dziwnego, że są ludzie, którzy chcą z własnej woli do czegoś dopłacać? Na świecie żyją miliony ludzi, którzy prywatnie ciężko pracują, czy też prowadzą działalność, ponosząc ryzyko i kierując się "chęcią zysku" między innymi też po to, że potem jak mają ochotę do czegoś dołożyć to ich na to stać, choćby dla idei czy z zamiłowania. I nikt się temu nie dziwi!
A podatki płacimy wszyscy nawet jak śpimy! Też wszystkie!

Bardzo się cieszę, że poziom artykułów biuletynu jest tak wysoki, że wątpliwości wzbudziły tylko formalności prawne.

Pozdrawiam,
Marcin Kaczmarski

P.S.
Zapraszamy Panią Ewę i Wszystkich Chętnych do współpracy! Czekamy na nowe pomysły, artykuły, współpracę i oprócz wątpliwości prawnych i gratulacji dla nas chociaż odrobinę krytyki.

Data: sobota, 24 lutego 2007 10:30:57
Witam,

"podstawą prawną wydawania biuletynu jest Statut PTMS. Oczywiście jest to kłopot dla wszystkich Towarzystw ale akurat nie prawny. Np. WTMO też wydawało biuletyn i przerwało chyba też nie z powodu prawa?"

- chyba się nie rozumiemy, towarzystwo non-profit to takie które nie prowadzi działalności gospodarczej, nie ma zysków. WTMO utrzymuje się ze składek członkowskich, owszem ma w swoim statucie zapis o wydawaniu biuletynu. Wydawanie jest zawieszone ponieważ brak czasu i chętnych osób do tej pracy. Ważnym powodem jest również koszt wydawania biuletynu. Dlatego spytałam, jak sobie radzicie z tym problemem, w jaki sposób nie statutowy a prawno ogólny sprzedajecie go na zewnątrz. Chodziło mi o rozporządzenie, ustawę itd., poradę.

"Nie rozumiem co w tym dziwnego, że są ludzie, którzy chcą z własnej woli do czegoś dopłacać? Na świecie żyją miliony ludzi, którzy prywatnie ciężko pracują, czy też prowadzą działalność, ponosząc ryzyko i kierując się "chęcią zysku" między innymi też po to, że potem jak mają ochotę do czegoś dołożyć to ich na to stać, choćby dla idei czy z zamiłowania. I nikt się temu nie dziwi!
A podatki płacimy wszyscy nawet jak śpimy! Też wszystkie!"

- tak, tak to prawdy oczywiste, znane mi.

"Bardzo się cieszę, że poziom artykułów biuletynu jest tak wysoki, że wątpliwości wzbudziły tylko formalności prawne."

- biuletyn WTMO był obszerniejszy i też kosztował 5zł.

"Zapraszamy Panią Ewę i Wszystkich Chętnych do współpracy! Czekamy na nowe pomysły, artykuły, współpracę i oprócz wątpliwości prawnych i gratulacji dla nas chociaż odrobinę krytyki."

- bardzo dziękuję w imieniu własnym, ale jak pan zapewne wie i pamięta moją skromną osobę, działam w Warszawskim Towarzystwie Miłośników Orchidei, może kiedyś.

Pozdrawiam
Ewa Jóźwiak

Autor: Agnieszka Jakubowska
E-mail:  
Data: sobota, 24 lutego 2007 11:48:33
Z tego co widzę jest tu sporo sprzeczności.Jestem prawnikiem i nie wydaje mi sie to wszystko w zgodzie.
Pani Ewa ma dużo racji.
A na wystawach jakos nie było żadnego logo, ani informacji, że PTMS bierze w nich udział - a może coś przeoczyłam
Aga

P.S. Gdzie można kupić biuletyn PTMS ?

Data: sobota, 24 lutego 2007 12:13:33
Na wszystkich plakatach jako główny organizator ZAPRASZAJĄCY na wystawę było wymieniane Polskie Towarzystwo Miłośników Storczyków... Sam drukowałem większość tych plakatów, to i wiem...

Jerzy

Data: sobota, 24 lutego 2007 14:46:36
Witam ponownie,

-powtarzam więc, że biuletyn nie przynosi zysków a PTMS nie prowadzi działalności gospodarczej. Biuletyn jest wydawany zgodnie ze statutem PTMS, który mówi w rozdiale II:
& 10
"Towarzystwo realizuje swoje cele poprzez:
3. Organizowanie i udział w konferencjach oraz w wystawach, prowadzenie działalności wydawniczej, udostępnianie członkom literatury z zakresu biologii i uprawy ..."

-PTMS również utrzymuje się ze składek. Każdy członek PTMS, który ma opłaconą składkę członkowską otrzymuje biuletyn bezpłatnie. Pozostała część nakładu nie jest sprzedawana tylko odstępowana po kosztach druku i składu. I nie ma tu rzadnej dodatkowej ustawy ani rozporządzenia, bo być nie musi.

-jeśli chodzi o to jak sobie z tym radzimy to też nie jest łatwo z braku czasu i małej ilości chętnych do społecznej pracy redakcyjnej, stąd też opóznienia w ukończeniu wydania ostatniego i bieżącego numeru.

-Pani Agnieszko! Sprzeczności tu nie ma! Jeśli jest Pani prawnikiem to proszę je wskazać.
W każdym mieście, w którym PTMS współorganizowało wystawy było nie tylko logo PTMS ale były też informacje w lokalnych telewizjach, rozgłośniach radiowych i gazetach o udziale PTMS.
Na stronie www.storczykiptms.pl jest informacja o możliwości odstąpienia biuletynu.

Pozdrawiam,
Marcin Kaczmarski.

E-mail: ewka@hejstorczyki.pl
Data: sobota, 24 lutego 2007 15:59:52
Chyba pan się myli, nad statutem ułożonym przez członków założycieli jest jeszcze inne, nazwijmy prawo ogólne (stowarzyszenia, fundacje)i ono powinno nam powiedzieć czy wolno stowarzyszeniu odstępować "po kosztach druku i składu. I nie ma tu rzadnej dodatkowej ustawy ani rozporządzenia, bo być nie musi."
Musi takie być, innaczej każdy z nas robiłby co chce.

Dziękuję za wyjaśnienia.
Pozdrawiam
ewka

Data: niedziela, 25 lutego 2007 15:38:05
W słowach: "i nie ma tu rzadnej dodatkowej ustawy ani rozporządzenia, bo być nie musi" miałem na myśli ewentualną uchwałę stowarzyszenia. Natomiast o prawie ogólnym (stojącym nad Statutem stowarzyszeń) wspomniałem wcześniej i pozwala ono na działalność wydawniczą stowarzyszeniom w określonym nakładzie (100 sztuk?). I nie ma przepisu mówiącego, że zakazane jest odstępowanie po kosztach druku lub bezpłatne.
Nie mniej jednak bardzo Pani dziękujemy za zainteresowanie a przede wszyskim za wspaniałą reklamę biuletynu "Świat Storczyków" na tak znanym i prestiżowym forum jakim jest ORCHIDARIUM.PL.

Pozdrawiam serdecznie,
Marcin.

Data: niedziela, 25 lutego 2007 17:38:53
Witam,
Jeszcze raz bardzo dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienia.

PS
Proszę Państwa swoim pytaniem niczego nie reklamowałam ani nie zachwalałam.
Każdą książkę czy biuletyn, przed kupnem można przejrzeć, polecam to Państwa uwadze.

Pozdrawiam
ewka

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl