Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  uparciuszki
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marzena RK
E-mail: marzenkakozlowska@op.pl
Data: sobota, 10 lutego 2007 11:03:24
Dwa lata temu na wystawie w Łodzi kupiłam u Pana Jerzego Brassocatleya Pastoral "Innocence". Od tego czasu wypuściła dwie nowe pseudobulwy, pięknie przyrasta ale kwitnąć nie chce . Stoi na parapecie okna wychodzącego na płdn., temp ok 20-24 stopni. Może ma za ciepło? Czy ktoś z Państwa ma może doświadczenie w uprawie tego storczyka?
I drugi uparciuch - dendrobium primulinum. Ten to nawet przyrastać nie chce, wypuszcza nowe pędy, ale jak mają 2-3 listki to żółkną i opadają. Stoi sobie na oknie wschodnim, temp. 15-19 stopni.Może posiadacze tego gatunku coś podpowiedzą?
pozdrawiam
Marzena

Autor: Maria
E-mail: maria@ciekaw-rosliny.pl
Data: sobota, 10 lutego 2007 11:35:05
Witam,
Bc. Pastoral "Innocence" moim zdaniem nie należy do tych łatwo kwitnących. Kwiaty są śliczne i bardzo duże, ale trzeba trochę się nabiedzić, żeby zakwitła. Podane temp. są z pewnością za wysokie na jej kwitnienie. U mnie zimą stała (bo już jej nie mam - zbyt duża) na południowym, rozszczelnionym oknie, bez kaloryfera pod spodem. Podlewałam bardzo oszczędnie, aż do momentu wykształcenia się pąków.

Dend. primulinum zimą musi mieć chłodno, max światła i wysoką wilgotność, ale nim nastapi ten okres, nowe pędy powinny być wykształcone do kwitnięcia. Jeśli idą właśnie młode przyrosty, to znaczy że rytm został zakłócony i suszenie w tym okresie spowoduje zatrzymanie ich rozwoju i przedwczesne opadanie liści. To tyle na temat moich doświadczeń w tym temacie. Życzę powodzenia, bo obydwa storczyki są śliczne.

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Marzena RK
E-mail: marzenkakozlowska@op.pl
Data: sobota, 10 lutego 2007 20:48:18
Wielkie dzięki Pani Mario.
Tak się domyślałam,że Bc.może mieć za ciepło.A jakby tak wystawić ją na balkon na okres letni? Pomoże,czy też musi przejść zimowy okres schładzania i suszenia?
Teraz to i tak za późno na takie zabiegi, ale będę miała wiedzę jak postępować w przyszłym zimowym sezonie.
A dendrobium jest malutkie, więc chyba na razie będę normalnie podlewać, aby po prostu wykształciło nowe pseudobulwy, nie oczekując rychłego kwitnienia.
pozdrawiam
Marzena

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl