Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Plamy na liściach phalaenopsisa
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kasia
E-mail: orif1@wpl.pl
Data: poniedziałek, 4 grudnia 2006 21:37:11
Witam,

Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu choroby u phaleonopsisa.
Podobne objawy miał taki sam storczyk zakupiony w OBI - padł niestety jakieś dwa miesiace temu. Teraz pojawił się taki sam problem na innym phaleonopsisie. Niestety obok niego stałe inne storczyki Teraz obawiam się infekcji na pozostałych kwiatach.
Co można z tym zrobić?
Dziękuję i pozdrawiam
Kasia

Autor: Seba
E-mail:  
Data: środa, 13 grudnia 2006 15:42:15
Miałem takie same objawy na paru hybrydach i wszystkie padły, a zaraziły się od 1 szt. Prawdop. jest to tzw "czarna zmora falków", różnie nazywają, jest to choroba wirusowa na którą nie ma lekarstwa. Nie mam 100% pewności ale skłaniam się ku tej chorobie

Pzdr

Autor: Kasia
E-mail: orif1@wp.pl
Data: niedziela, 17 grudnia 2006 20:19:46
Dziękuję za odpowiedź, chociaż nie jest ona budująca
Właśnie na drugim storczyku pojawiły się takie same objawy.

Jak na złość zawsze pilnowałam kolejności podlewania, aby zmniejszyć ryzyko ewentualnego przenoszenia chorób, a ostatnio (zanim choroba się objawiła) wsadziłam tego kwiatka z innymi do miski w czasie podlewania. Wydawało mi się, ża 5-miesięczna kwarantanna wystarczy. A on chyba to podłapał w międzyczasie od storczyka zakupionego w OBI. Nigdy więcej kwiatów z OBI ...

Autor: Seba
E-mail:  
Data: czwartek, 28 grudnia 2006 12:50:37
O tak, ja również nie kupuję już w obi, bo jak tam jestem i widze jak oni traktuja te rosliny, wystarczy zerknac a widzi sie pajeczynki, zgnile korzenie, plamy na lisciach, szkoda pieniedzy. to samo dzieje sie na gieldzie kwiatowej (wroclaw), po za tym skapneli sie ze ludzie kupuja storczyki w detalu to podniesli ceny do 40zł !!!!!! kto im to kupi, za gatunek falka zaplace tylko 10zl wiecej. paranoja

Pozdrawiam
Seba

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl