Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Polski storczyk
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Małgorzata Przybył
E-mail: malgorzataprzybyl@wp.pl
Data: poniedziałek, 30 czerwca 2003 23:38:24
Czy ktoś na podstawie zdjęcia może rozpoznać tego storczyka? Rośnie na Mazowszu i podobno jego kwiaty są koloru zielonego.

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@cad.pl
Data: wtorek, 1 lipca 2003 06:27:56
Witam !

Sądząc po roślinie, jest to Epipactis, czyli Kruszczyk.
Jednakże jeśli chodzi o dokładną nazwę, to tu moja wiedza się niestety kończy.. :-(
Proponuję zrobić mu fotkę, gdy rozwinie pąki - jeśli jest to oczywiście możliwe.
Gratuluję znaleziska !

Pozdrawiam
W.

Autor: Lucjan Dudek
E-mail: uptlunar@polbox.com
Data: wtorek, 1 lipca 2003 21:18:11
Tak, to oczywiście kruszczyk i to szerokolistny (Epipactis helleborine). Jest z krajowych kruszczyków najbardziej rozpowszechniony i chyba też najbardziej zróżnicowany pod względem wszystkich podstawowych cech takich jak barwa kwiatów, pokrój, wielkość. Nie spotkałem dwóch jednakowych kruszczyków szerokolistnych - a widziałem ich sporo - nawet jak rosły obok siebie!

Autor: Jan Kucharzyk
E-mail: janek@kabaty.2a.pl
Data: środa, 2 lipca 2003 15:36:13
Tak! z całą pewnością jest to kruszczyk szerokolistny - Epipactis helleborine. Jego kwity mogą przybierać barwę od białej po ciemno różową, prawie czerwoną... A pozanć go można po charakterystycznych liściach i pokroju.
Pozdrawiam!
Jasiek
P.S. w Polsce występuje blisko 10 gatunków Kruszczyków, lecz większość z nich jest bardzo rzadka. tylko kruszczyk szerokolistny (E. helleborine), K.błotny 9E. palustris) i K. rdzawoczerwony (E. atrorubens) sa dosyć pospolite... A reszta jest dodatkowo trudna do oznaczenia.

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.prv.pl
Data: czwartek, 3 lipca 2003 11:43:44
W związku z kruszczykami mam następujące pytanie. Czy u wszystkich storczyków tego rodzaju pęd kwiatostanowy z pąkami jest tak charakterystycznie opuszczony w dół? To bardzo ciekawe, że w miarę jak otwierają się kolejne kwiaty pęd powoli się wyprostowuje. Początkowo myślałam, że storczyki zwyczajnie zwiędły.

Pozdrawiam,
Maria

Autor: Lucjan Dudek
E-mail: uptlunar@polbox.com
Data: piątek, 4 lipca 2003 11:32:33
Pani Mario!
Wszystkie kruszczyki, które widziałem w naturze tak się rozwijały. Widocznie ciężko im na tym świecie. Wiele opanowanych było przez mszyce i jakieś choroby grzybowe, bo pędy kwiatostanowe czerniały i zamierały. Żal serce ściska, jak widzi się kruszczyki drobnolistne, które w Polsce rosną chyba na dwóch stanowiskach, jak nie zakwitnąwszy - zamierają.
Pozdrawiam
Lucjan Dudek

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.prv.pl
Data: piątek, 4 lipca 2003 12:51:51
Panie Lucjanie, nie tylko im ciężko. "Przechowajmy się, zostawmy się, na czasy lepsze, poczekajmy aż się zmieni świat i ludzie i powietrze..."- jak śpiewa Elżbieta Adamiak :-).
A wracając do kruszczyków, to faktycznie mszyce je uwielbiają. W ogrodzie to żaden problem -wystarczy przenieść na rośliny kilka biedronek, ale w naturze widać jest im gorzej i marnieją... , a żal :-(.

Z pozdrowieniami,
Maria

Autor: Małgorzata Przybył
E-mail: malgorzataprzybyl@wp.pl
Data: niedziela, 20 lipca 2003 21:56:56
Dzisiaj pojawił się pierwszy kwiatek. Przesyłam zdjęcie-w tle moja sześcioletnia córka.

Autor: Jan Kucharzyk
E-mail: janek@kabaty.2a.pl
Data: wtorek, 22 lipca 2003 17:26:47
OJ! Jest to prawdopodobnie, tak jak pisaliśmy, Epipactis helleborine - Kruszczyk szerokolistny! Jak będzie bardziej rozwiniety, to wdzięczny będę za zrobienie większej ilości zdjęć...i może jakiegoś z naturalnym tłem...:-) Aczkolwiek to też jest baaardzo ładne!:-)

Pozdrawiam!
Jasiek Kucharzyk

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl