Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Ciekawe miejsca

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Wystawa lokalnych kół z Lincolnshire w Leasingham
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: środa, 30 kwietnia 2008 21:27:42
Wystawa w tym samym miejscu tym razem wiosenna, niestety z trzech kół poprzednim razem zrobiło sie jedno i plus jak zawsze Pleurothallid aliance z bogatą ekspozycją Masdevallek i inych maluchów. Tym razem trochę mniej fotek

Bletilla - bardzo ładna nie znam dokładnej nazwy

Brassia hybryda

Cadetia też nie zrobiłem fotki nazwie, ale myślę że to taylori

Coelogyne huettneriana zaraz Jurek B powie, że flaccida, ale pod taka nazwą roślina została nagrodzona jako najlepszy gatunek, a pędów kwiatowych było kilkanaście...

Dendrobium finisterrae

Dendrobium Kuniko - goldschmidtianum x victoriae-reginae - to była naprawdę potężna roślina i wygrała także tytuł jako najlepsza hybryda

Dendrobium Kuniko - goldschmidtianum x victoriae-reginae - z bliska

Masdevallia aenigma

Masdevallia decumena x cucullata

Masdevallia Kimballiana - caudata x veitchiana - Ogromny kwiat i tytuł najlepszej hybrydy Pleuroth.

Masdevallia Pinwheel - yungasensis x caudata. Mi osobiście jednak ta bardziej się spodobała

Masdevallia schmidt-mummii

Masdevallia Sunset Jaguar - chaparensis x Copper Angel - takie troche mało podobne do tego co najczęściej widnieje w fotkach jako Jaguar... - polecam sobie wygooglać.

Fajna kępka o tycich kwiatkach Maxillaria seidelii

Oncidium cornigerum

Dopiero co otwierający się Ornithocephalus montealegreae - więc nawet nie można stwierdzić czy to było to...

Kolejna gwiazdka - Platystele oxyglossa - niestety z przodu nie wyszła, ale profil jakoś tam widać.

Pelione zapełniały luki po nieprzybyłych wystawcach

Włochaty i o głębokim ciekawym kolorze Pleurothalis flexuosum

Pleurothalis flexuosum raz jeszcze

Pleurothallis segoviensis ciut podobny do powyższego ale pędów miał więcej niż liści no i za to został nagrodę na najlepszy gatunek Pleuroth.

Restrepia cloesii

subtelne kwiatki Sarcochilus ceciliae

Scaphosepalum ovulare - jedno z nielicznych które nie ma charakterystycznych rogów /czułków

Oj to miało maleńkie kwiaty - fotek w internecie niemal nie ma tej rośliny więc będę się ubiegał o zamieszczenie do Jaya - znalazłem rysunek by Friedrich Reinhardt-Verlag, Basel, Switzerland; i wygląda, że nazwa się zgadza.

Ten sam Stelis

Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl