Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Hyde Park

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: coelogyne- proszę o pomoc osoby z doświadczeniem, żebym nie przedobrzyła...
Autor: MAWO
E-mail: woinskam@tlen.pl
Data: czwartek, 25 marca 2010 22:19:46
Dobry wieczór, jestem tu po raz pierwszy, miesiąc temu kupiłam 2 coelogyne- cristata i lawranceana x ochracea- są to na razie małe , po 3 bulwki w malutkich doniczkach.Gryzie mnie niepewność- czy powinnam je przesadzić po odbytym okresie aklimatyzacji, jeśli tak to do jakich doniczek najlepiej, naczytałam się strasznie dużo i nadal nie wiem nic- lepsze płaskie plastikowe czy ceramiczne? Teoria teorią, może ktoś ma własne praktyczne doświadczenia? Cristata milczy jak zaklęty, ale lawranceana wypuścił nowy kiełek i wydaje się być całkiem zadowolony...Czy powinnam burzyć jego spokój przeprowadzką do nowego mieszkania? I jeszcze jedno pytanie- mam kilka phalenopsisów, jeden wypuścił właśnie nowy pęd kwiatowy- na pąkach są dziwne czarne plamy intensywniejsze przy nasadzie, po pewnym czasie pąk zaczyna być lekko zdeformowany (pofałdowany), żółknie i usycha, co nie przeszkadza roślince zawiązywać nowych pąków na szczycie pędu. Liście są w dobrej kondycji, stoi razem z innymi z których 1 kwitnie nieprzerwanie już kilka miesięcy i nic mu nie jest... Czy może to być wynikiem przemrożenia formującego się pędu kwiatowego? Bidulek był pierwszy na linii przy otwieraniu balkonu, a były minusowe temperatury I ostatnie pytanie kierowane do coelogyniarzy- czy ktoś ma c. massangeana? Ja będę miała w sierpniu i chciałabym się przygotować...Warunki takie jak przy innych coelogyne? W zamian moge służyć radą dotyczącą wszelakich roślin ogrodowych a także podzielić się ich nadwyżką

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl