Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Hyde Park

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: wszystko o keikach Phaleanopsisa
Autor: Zdzisław Szydłowski
E-mail:  
Data: wtorek, 5 sierpnia 2008 09:06:43
A ja, na przekór większości sądząc po wypowiedziach forumowiczów, zgadzam się z Andy'm. W sieci jest wiele informacji, na polskich stronach storczykowych - m.in. na tej - są informacje o uprawie, swego rodzaju samouczki, gdzie znajdują się informacje pozwalające na rozwiązanie większości problemów i odpowiedź na wiele pytań zadawanych na forum. Nieprzypadkowo chyba coraz częściej jako odpowiedź na pytanie wklejany jest po prostu link do odpowiedniej informacji. W świetle tego nagonka na Andy'ego - bo ja to tak odbieram, nie wnikam w rzeczywiste intencje osób odnoszących się do jego wypowiedzi - jest mało zrozumiała. Wystarczy trochę chęci i można dowiedzieć się samodzielnie. Oczywiście w momencie, kiedy nie jest się pewnym czy znalezione dane są wystarczające lub w ogóle mają odniesienie do własnej sytuacji - należy zapytać. Po to w końcu jest forum
Kolejną rzeczą w jakiej zgadzam się z Andym jest poprawność wypowiedzi - owszem, większość z osób tu piszących to amatorzy (jak i ja zresztą) ale czy ma to być usprawiedliwieniem dla przekręcania czy zniekształcania nazw? I o ile pierwsze takie przypadku można wytłumaczyć niewiedzą - nie jest ona wszak grzechem - o tyle kolejne, po zwróceniu uwagi, są już dla mnie, nie wiem, lenistwem? Chęcią zamanifestowania własnej amatorszczyzny? I to w złym znaczeniu tego słowa... Podobnie jest z ortografią i gramatyką - rozumiem, że ktoś może mieć z tym problem. Rozwiązanie jest jednak bardziej niż proste - Mozilla, która zawiera funkcję sprawdzania ortografii lub pisanie postów w MS Word i następnie wklejanie ich na forum - już po sprawdzeniu. Nie wymaga to wielkiego wysiłku a mi osobiście znacznie lepiej czyta się poprawną polszczyzną napisane posty niż potworki językowe... I proszę nie odsyłać mnie na forum ortograficzne - dla mnie nie jest istotne miejsce, gdzie się wypowiadam, istotne jest to, żeby moje wypowiedzi były składne i poprawne. A chyba nikt powie mi, że skoro jest to forum o storczykach to nie powinien się tu wypowiadać poprawną polszczyzną.
Mam nadzieję że mój przydługi post nie wywoła kolejnej burzy - którą Pan Jerzy będzie musiał - poniekąd słusznie - usunąć.
Kubo - również czekam na fotorelację z operacji odłączenia

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl