|
Temat: |
Schlimmia jasminodora |
|
Autor: |
piotr sw |
|
E-mail: |
|
|
Data: |
poniedziałek, 7 lutego 2011 22:57:12 |
Schlimmia jasminodora Planch.&Linden 1853
Występuje w Kolumbii i Kostaryce na wysokości od około 1800 do 2200 m n.p.m.
Średniej wielkości gatunek epifityczny spokrewniony ze Stanhopea. Kwiatostan skierowany pionowo w dół lub ukośnie, zakończony kilkoma białymi kwiatami z purpurowymi cętkami od wewnątrz. Dość intensywny zapach podobny do kwiatów jaśminu.
Niestety w internecie bardzo trudno znaleźć więcej informacji, nawet nie można potwierdzić czy cytowany tutaj opis z Orchidspecies.com nie zawiera błędów.
Teoretycznie wymaga niskich temperatur, mało światła, wysokiej wilgotności powietrza, stałej wilgotności podłoża. W relacji z prelekcji Pana Kusibaba znalazłem informację o częściowym, suchym okresie spoczynku. W innych źródłach brak takiej informacji.
W praktyce wygląda to trochę inaczej. W prawdzie storczyk bez problemu rośnie zawieszony we wschodnim oknie bez dodatkowego nawilżania powietrza, jednak kwiaty wymagają dodatkowego nawilżania (nawilżacz ultradźwiękowy). W przeciwnym razie zasychają końce płatków. Nie wiem, w jakim stopniu toleruje wysokie temperatury latem (uprawiam od września), ale zimą 25 C w ciągu dnia i 15 C w nocy wydaje się być odpowiednim przedziałem. Podczas kwitnienia zdecydowanie potrzebuje dużo rozproszonego światła, znacznie więcej niż podczas polskiej zimy. Pomimo wysokiej wilgotności oraz zastosowania nawozu z wysoką zawartością fosforu i niską zawartością azotu kwiaty nie wykształciły się w pełni - otworzyły się tylko częściowo, purpurowe cętki było słabo wybarwione, zapach był wyczuwalny tylko z bardzo bliskiej odległości. Przypuszczam, że to właśnie brak słońca. Niektórzy hodowcy zalecają światło prawie tak silne jak dla Cattleya. Storczyk rośnie w czystym sphagnum, w drucianym koszyku. Obecnie wypuszcza nową pseudobulwę.
Może ktoś z Państwa uprawia inne gatunki Schlimmia i podzieli się swoimi doświadczeniami? Uprawiam również S.condorana. Miałem podobne problemy z kwiatami jak opisane powyżej. Sama roślina rośnie znakomicie, wypuszcza aż 4 nowe pseudobulwy.
Pozdrawiam,
Piotr

|
|
|
|
|