Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Dendrobium polytrichum
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 8 grudnia 2010 19:38:17

Witam,

gdy dziś w południe otwierałam jedną z moich "szaf" chcąc wyjąć do zdjęć kwitnącą Eria coronaria, powalił mnie prawie piękny, dość słodki zapach. No to zaczęłam szukać co mi zakwitło ...

Wkrótce odkryłam niewielkie, wyglądające jak gwiazdki, kwiaty Dendrobium polytrichum Ames 1907 [lub Ceraia polytricha (Ames) M.A.Clements 2003, jak kto woli ].

Storczyk ten występuje na filipińskich wyspach Mindanao, Mindoro i Luzon, w wilgotnych lasach, poniżej 800 m.

W uprawie wymaga jednakowej temperatury przez cały rok, w dzień 29-33 stopnie, w nocy 21-24 stopnie C. No u mnie ma nieco chłodniej . Wymagana wilgotność to 80-85% latem i jesienią, a 65-70% zimą i na początku wiosny. Podlewanie w okresie wegetacyjnym bardzo obfite, ale zimą przez 3 miesiące (styczeń-marzec) musi mieć prawie sucho. Potrzebuje wysokiego poziomu światła, ale zakwita i pod świetlówkami . Kwitnie od września do listopada i od lutego do czerwca. To storczyk dość dłuuuuuuugi, pędy osiągają 50 cm, i ma bardzo ciekawy pokrój. Kwiat ma 1,5-2 cm średnicy. Aż dziw, że 2-4 małe kwiaty mogą dać tak intensywny zapach .

No to zobaczcie

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl