|
Temat: |
Masdevallia strobelii |
|
Autor: |
Grażyna Siemińska |
|
E-mail: |
g.sieminska@chello.pl |
|
Data: |
niedziela, 26 listopada 2006 21:31:31 |
Witam,
to i ja, ale ze swojego ulubionego podwórka, , przedstawiam śliczną, delikatnie pachnącą rośłinę. To Masdevallia strobelii.
Warunki uprawy są podane w Sekcji "Storczyki od A do Z", ale mam kilka swoich uwag. Poprzednią M.strobelii zamordowałam uprawiając ją w ciepłych warunkach, bo za taką uchodzi. Kiedy rok temu nabyłam kolejną, postanowiłam uprawiać ją w warunkach umiarkowanie chłodnych. I to był przysłowiowy strzał w dziesiątkę . Mimo oddzielenia części rośliny (u Beaty też już chyba zakwitła ), po roku od zakupu, na początku listopada zauważyłam 8 pąków , które dość szybko nabierały "ciała" i kilka dni temu były już całkiem kanciaste, sugerując szybkie otwarcie kwiatów.

Moja roślina jest na podkładce z paproci drzewiastej, ale włożona do 5,5 cm doniczki, do której dodatkowo włożyłam troche sphagnum. Stoi w drakularium, temperatura w dzień nie przekracza 20 stopni, a w nocy spada do 12-13, wilgotność stale powyżej 90%, a o komputerowych wentylatorkach to nawet nie ma co wspominać. Z poniższego zdjęcia widać, że cała roślina jest niewielka, za to jej kwiaty są stosunkowo duże.

Sam kwiat ma trochę ponad 1,5 cm, ale 4-5 cm ogonki sprawiają, że kwiat jest duuuuuuuży

To jeszcze trochę zdjęć...

I na dziś to by było wszystko...
Pozdrawiam,
Grażyna |
|
|
|
|