Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Phalaenopsis
Autor: Dorota
E-mail: storczyki.net@op.pl
Data: piątek, 25 sierpnia 2006 22:06:12
Nie dziwi mnie, że wiosną i latem Phalaenopsis stojący w wodzie lub rosnący w naczyniu bez odpływu ma się świetnie. Sama coś bardzo podobnego stosuję - pozostawiam na podstawkach lub w osłonkach wodę i przyrost korzeni jest niesamowity. Myślę jednak, że zimą i jesienią może to być przyczyna problemów i chorób. Jesienią jest duża wilgotność powietrza, dodatkowo mokre podłoże i niskie temperatury w ciągu dnia i w nocy. Do tego wszystkiego mało światła słonecznego. To musi powodować spowolnienie fotosyntezy lub prawie zatrzymanie. Roślina nie potrzebuje juz tyle wody co latem, dlatego nie może stać tak po prostu w wodzie. Nie uwierzę, że ktokolwiek pozostawia ją wtedy na podstawce.

Stosowanie naczyń bez odpływu wody i dostępu powietrza do korzeni to moim zdaniem proszenie się o kłopoty. Rozumiem, że Pani Marzena świetnie sobie radzi z tym sposobem uprawy, sama raczej się na to nie zdecyduję. Myślę, że trzeba mieć niemałe doświadczenie aby nie przeoczyć czegoś istotnego i właściwie ocenić sytuację.

Pozdrawiam, Dorota

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl