Temat: |
Re: Phalaenopsis |
Autor: |
Iwona |
E-mail: |
petronella362@poczta.onet.pl |
Data: |
niedziela, 20 sierpnia 2006 15:52:35 |
Witam
Pani Marzenko, jakis czas temu natknelam sie na pani post i postanowilam sprobowac uprawy wazonowej. Zawsze denerwowalo mnie przenoszenie storczykow do podlewania no i te maloefektowne doniczki dlatego Pani sposob uprawy wydal mi sie bardzo korzystny.
Kilka miesiecy temu kupilam kilka phalaenopsisow z przeceny i ladne oslonki we wszystko po 4 zlote no i gruboziarniste podloze. Poprzesadzalam kupione storczyki i kilka moich starych egzemplarzy. Od tego mometu minelo juz kilka miesieci i dochodze do wniosku ze taka uprawa bezposrednio w oslonkach im sluzy, widze ze podloze przerastaja nowe zdrowe korzonki a pedy ktore byly bez kwiatow ladnie sie porozkwitaly. Nie stracilam ani jednego storczyka ktorego uprawiam w Pani metodzie. A oto dwa z nich

Oprocz tych dwoch w takiej uprawie mam jeszcze 5, dwa z nich byly przesadzane jako kwitnace i nic sie nie stalo, kwitna do tej pory i dobrze wygladaja
Metoda jest naprawde bardzo fajna a i dopasowanie sposobu podlewania czy tego co ile powinnismy podlac, badz ile wody wlac na dno nie jest trudne.
Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|