Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Zbiorowy amok???
Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: poniedziałek, 26 maja 2003 18:43:35
Witam,
Miałam nie pisać, ale aż mnie skręca i też coś napiszę.
1. Do zdania „że Polacy potrafią się tylko kłócić”, wypraszam sobie jako uczestnik tego forum i forum PTMO wkładania mnie do jednego garnka, to za dalekie uogólnienie.
2. Od początku tego wątku wiedziałam, że to żart. Bo osoba taka jak Jerzy Dziedzic, pisząca i tłumacząca teksty o storczykach (mogę pisać tylko o tym co ja wiem, czuję i myślę a nie o wszystkich), może napisać taki tekst tylko jako żart, kij w mrowisko – jak sam zresztą napisał, itd a nie w celu odstraszenia kogokolwiek.
3. Wszyscy jesteśmy dorośli i nikt ani na tym forum ani forum PTMO do niczego nie zmusza, każdy ma wybór, nawet czytać nie musi jak nie chce.
4. Nikt nie odstrasza, bo jak można namawiać albo odstraszać jak roślina np. Phalaenopsis to koszt od 30,- do 50,- zł za hybrydę, wybór zakupu należy do osób chętnych i powiedziałabym dociekliwych jeżeli chodzi o uprawę.
5. Lista storczyków łatwych do uprawy, też się tego nie podejmę chociaż storczyki zagościły w moim domu już w 1979r., było to Paphiopedilum przywiezione z Holandii i jeszcze żyje.

Powód prosty, już napisałam ale powtórzę:
Jesteśmy wszyscy dorośli, nasz wybór, umiemy czytać, wyciągać wnioski a fora są po to, bo chcemy dowiedzieć się więcej od innych, ale na własne ryzyko i koszt.
Kończąc, bardzo dziękuję za wszystkie teksty i te Jerzego i innych osób, bo były i są dla mnie podsumowaniem tego co już wiedziałam o tych roślinach, a jak nie wiem czegoś, to proste, mogę spytać na forum.

No i "niech mnie ktoś przytuli", zostańmy przyjaciółmi od storczyków.

Pozdrawiam
Ewka

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl