Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Zbiorowy amok???
Autor: Tomek
E-mail: Tomi_x@wp.pl
Data: poniedziałek, 26 maja 2003 15:17:52
Witam!
Czytając powyższą dyskusje dochodzę tylko do jednego wniosku, a mianowicie przekonuje się ze Polacy potrafią się tylko kłócić. Wcześniej myślałem ze taki brak umiejętności dogadania się osób interesujących się bądź, co bądź jedną dziedziną dotyka tylko uczestników innych grup i forów dyskusyjnych, lecz teraz widzę ze również miłośnicy storczyków nie umieją się dogadać w swoim gronie.
Jak napisał ktoś (wyrazy uznania) na forum www.stotczyki.org.pl to wszystko jest żenujące!
Czemu nie umiemy różnić się poglądami, bez narzucania swoich poglądów innym?
Wciąż jesteśmy bardzo elitarną grupą ( myślę o ludziach uprawiających storczyki) i myślę ze jeszcze długo ten stan rzeczy nie ulegnie zmianie.
Powinniśmy upowszechniać uprawę storczyków, a nie odstraszać innych od tego pięknego hobby.
Na zachodzie storczyki są bardzo popularnymi kwiatami doniczkowymi, często dawanymi w prezencie i które widuje się w naprawdę wielu oknach zwykłych zjadaczy chleba, u nas zaś dale panuje opinia sprzed 10 lat ze storczyka nie da się utrzymać w domu. To jest po prostu bzdura. Storczyki ( nie wszystkie, ale wiele mieszańców i gatunków) są na prawdę proste w uprawie i nie ma, co ich nawet do kapusty porównywać. Kapusta to już wyższa szkoła jazdyJ
Proszę tylko spróbować zmusić kapustę do kwitnienia w domu w doniczce. Życzę powodzenia! Łatwiej już doprowadzić storczyka do kwitnienia.
Nie można jednak wedlog mnie zrobić listy „łatwych” storczyków. Dla jednych łatwy w uprawie jest faleanopsis, a dla innych cymbidium.
Moje zdanie jest takie jak wyżej i chętnie wysłucham krytyki ( tylko konstruktywnej) i zdań innych uczestników forum

Pozdrawiam Tomek
Ps. Kłótnie prowadza tylko do podziałów, które mogą być tylko niekorzystne dla tak malej społeczności, jaka jest społeczność storczykazy

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl