Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Zbiorowy amok???
Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: sobota, 24 maja 2003 22:31:20
Pani Mario - kapusta była dla mnie za trudna i dlatego zabrałem się za storczyki, bo ktoś mi powiedział. że to proste w uprawie i rośnie jak perz

Wydaje mi się, że podstawowym naszym problemem (moim także) są przerosty ambicji. Gdy już wyszło nam z paroma storczykami, uważamy, że możemy kupić cokolwiek i też pójdzie. Kupujemy ze trzy (jak już to już ) i zabijamy dwa z nich w ciągu paru miesięcy. Ambicja nie daje za wygraną, więc kupujemy jeszcze kilka i wysyłamy połowę z nich na kompost w pół roku i tak dalej. Założę się, że absolutnie nikt z nas nie stosuje się do podstawowej i rozsądnej zasady kupowania TYLKO tych roślin, którym możemy zapewnić optymalne warunki uprawy.

Żródłem tych problemów jest też zbyt duża do objęcia różnorodność środowisk naturalnych, a co za tym idzie, rozpiętość wymagań poszczególnych roślin. Gdy mamy warunki odpowiednie dla Dendrobium nobile, z pewnością nie są one odpowiednie dla falenopsisów. Tymczasem założe się, że wielu z nas uprawia je na jednym oknie (to ja, to ja ). Prymitywnie proste instrukcje uprawy Dendrobium nobile, które przekazałem mojej matce, były naprawdę krótkie. (Podlewaj przez wstawienie do naczynia z wodą, pozwól odsiąknąć i podlej znowu dopiero wtedy, gdy podłoże całkowicie wyschnie. Od września do grudnia postaw blisko szyby na parapecie bez kaloryfera i przez sześć tygodni nie podlewaj wcale, a potem raz na miesiąc. Koniec, kropka.) Instrukcje uprawy kapusty mogłyby być bardziej skomplikowane.

Problemy zaczynają się, gdy napatrzymy się za dużo na zdjęcia w książkach lub na internecie i nie chcemy już uprawiać dziesięciu Dendrobium Yamamoto w różnych kolorach, a zachciewa się nam a to Brassii, a to Psychopsisa, a to (niedajboże) Masdevallii. Szczególnie gdy mamy tylko jeden parapet. Skomasowane instrukcje obsługi takiego zestawu przestają być prymitywnie proste, a zaczynają przypominać opis żonglowania z jednoczesnym chodzeniem po linie. Nic dziwnego, że co rusz zabijamy jakąś roślinę. No a potem twierdzimy, że UPRAWA STORCZYKÓW JEST TRUDNA. Nieprawda - trzeba tylko uprawiać taką kapustę, która będzie u nas rosła.

Dlatego pomysł listy storczyków dla początkujących uważam za świetny. I może to nie ja powinienem ją stworzyć, a my jako grupa? W końcu dysponujemy znacznie większym od mojego doświadczeniem grupowym. I to zasługuje na nowy wątek, który zaraz otworzę.

Pozdrawiam,
Jerzy

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl