Temat: |
Re: falek |
Autor: |
xxx |
E-mail: |
xxx@xxx.pl |
Data: |
czwartek, 25 maja 2006 18:15:29 |
Witam !!! ja mimo wszystko nadal upieram się przy swoim że nie ma większej różnicy między hybrydą z metką a hybrydą phalaenopsisa bez metki gdyż ta i ta jest hodowana przez biznesmanów w celach zarobkowych , jak i ta i ta jest pędzona w sztucznych warunkach.
Porównanie tych kwiatów z świerkiem jest nie adekwatne do rzeczywistości gdyż nie zawsze kupujemy świerka na święta tak jak i nie zawsze kupujemy phalaenopsisa na okres kwitnięcia aby poźniej go wyrzucić, jest wielu miłośników phalaenopsisów.
Podejżewam że storczyki importowane z tajlandi czy też innych państw dla nas egzotycznych nie zawsze pochodzą z naturalnego środowiska tzn. są wyrwane brutalnie przez handlarzy z drzew czy skał czy też gruntów. Tak samo można kupić botaniczny gatunek wyhodowany w Polsce jak i przez ogrodnika tajlandzkiego, biorąc pod uwage kryterim pochodzenia z natury to nie ma znaczenia , ta i ta roślinka została wyhodowana w nienaturalnych dla niej warunkach, stworzonych sztucznie przez człowieka, które z założenia mają zastapić warunki naturalne. Ten i tamten storczyk zamiast naturalnych składników ma dostarczane składniki odżywcze w formie nawozów czy to przez tajlandzkiego , czy ekwadorskiego hdowcę , czy też polskiego. Jakie ma to znaczenie kto dostarcza składników. Przecież te botaniczne storczyki nie pochodzą z naturalnego środowiska.
Rozumiem że pani sugeruje się ceną 29 zł , skoro taniej to znaczy gorzej ale nie zawsze też tak jest , na wielu aukcjach zagranicznych można znaleźć wiele odmian storczyków w podobnej cenie i pewnie pani się zdziwi nie są to hybrydy lecz osmiany botaniczne. Ostatnio widziałem psychopsisa papillo za 12 dolarów na aukcji zagranicznej, okaz dorosły, kwitnący.
Ja dalej się upieram że hybrydy bez metek rodowodowych są równie wartościowe jak i inne hybrydy a nie posiadają metek z innych powodów niż niedbalstwo czy też niewiedza przez twórcę jakiego kwasu dezoksyrybonukleinowego użył do produkcji tejże roślinki
pozdrawiam panią
|
|
|
|