Temat: |
Re: jak rośliny mogą zawładnąć człowiekiem |
Autor: |
Kuba |
E-mail: |
jakel1@wp.pl |
Data: |
poniedziałek, 22 maja 2006 13:02:35 |
Witam!
Jest mi bardzo miło,że ten szał storczykowy(który apropos ogarnia mnie już od dwóch lat)dotyczy nie tylko mnie. Też przeglądam codziennie galerie storczyków, zarówno na polskich , jak i zagranicznych stronach. W zeszłym roku moja mama dostała świetną książkę o orchideach(też złapała bakcyla na puncie storczyków), puki co zawarte w niej informacje wystarczaja mi, chociaż i tak bardzo chętnie pochłaniam wszelkie nowinki o storczykach. Co do ceny storczyków to fakt,żę bywaja drogie, choć szczerze mówiąc zaopatruję się u Tomaszewskiego(akurat w moim mieście mają szklarnie)i czasem udaje mi sie dostać jakiś upust. U mnie w mieście ceny storczyków są bardzo różne od 19zł-phalaenopsisy z rozwinietymi kwiatami, 30zł w Tesco z doniczką, 42zł phalaenopsisy z rozgałęzionymi pędami i z duzą liczba pąków, ostatnio kupiłem paphipedilum za 39zł-ale jest przecudne(z zielonym kwiatem w białe prążki). Czasami u tomaszewskiego sprzedają też storczyki, które przekwitły za ok. 9zł) Cena storczyków zależy też w jakimś stopniu od pory roku i od popytu na kwiaty.Jeżeli możecie to pochwalcie się swoimi kolekcjami tych jakże uroczych kwiatów.
Pozdrawiam |
|
|
|