Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: kwitnące storczyki w ciągłej sprzedaży
Autor: Marta
E-mail: marta.osinska@impdirect.com
Data: poniedziałek, 15 maja 2006 15:26:37
Witam,

zastanawiam się nad pewną kwestią - w sprzedaży są obecnie przeróżne odmiany storczyków i można kupić kwitnące rośliny przez cały rok. Jak to się ma do "naturalnych" warunków rozwoju tych roślin ?

Jakiś czas temu kupiłam dendrobium, które w chwili obecnej nie ma już kwiatów. Nadchodzi lato i nie wiem co z tym fantem zrobić ? Teoretycznie chyba roślina ta powinna kwitnąć latem, co potwierdzałaby informacja, którą znalazłam w internecie: "W okresie jesieni w celu indukcji kwitnienia temperaturę w nocy należy obniżać do 10-12°C. W warunkach domowych do uzyskania efektu wychłodzenia roślin można wykorzystać jesienne ochłodzenia umieszczając rośliny na balkonie".

I co zrobić w tej sytuacji ? Czy roślina po jakimś czasie sama odnajdzie swój własny rytm i dostosuje się do nowych warunów ? Czy kwitnienie nastąpi dopiero na wiosnę przyszłego roku i tak samo będzie wyglądała sytuacja z każdym storczykiem który kupię teraz w fazie kwitnenia ? Najlepiej by prawdopodobnie było, żeby kupować kwitnące rośliny późnym latem, żeby odpoczywały jesienią i zimą i znowu na wiosnę zaczynały fazę wzrostu...

Moja przygoda ze storczykami dopiero się zaczyna i nie bardzo wiem jak mam "ugryźć" tę kwestę. Będę wdzięczna za sugestie z Państwa strony

Pozdrawiam
Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl