|
Temat: |
Ratunku dla mojego storczyka |
|
Autor: |
marion |
|
E-mail: |
mkolcz@poczta.fm |
|
Data: |
niedziela, 30 kwietnia 2006 19:51:43 |
Jestem początkującą w uprawie storczyków. Właściwie z przypadku, gdyż zostałam nim obdarowana. Roślina była piękna, o dwóch pędach kwiatowych, zdobiła dom i cieszyła moje oczy. Wiedziałam tylko, że należy "kąpać" go raz w tygodniu przez kilka minut w odstanej wodzie. Zastosowałam się do wskazówek, a nawet zakupiłam nawóz w OBI - FLAVIT, który dodawałam do wody wedle instrukcji. Po pewnym czasie ku mojemu zdumieniu...piękne kwiaty zaczęły opadać - pomyślałam cóż może zaczyna przekwitać.., a gdy zaczęły opadać rónież młode pąki byłam przerażona. Zauważyłam również, iż z podłoża wydziela się zapach zglinizny..czyżbym przelała? - pomyslałam. A z rośliną coraz gorzej, jej obecny stan zdrowotny..hm nie jest dobrze nawet ignorant be to stwierdził...pęd kwiatowy goły, odpadły dwa zżółkłe liście /zostało cztery, ale w słabej kondycji/ jednym słowem jest biedny, a ja bardzo chcę go uratować. Proszę pomóżcie!!!! Roślinę przestawiłam na płd parapet i zaprzestałam kąpieli, cóż jeszcze mogę zrobić??? Będę wdzięczna za wskazówki.. |
|
|
|
|