Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Vanda teres
Autor: Piotr Piesik
E-mail: Piotr.Piesik@storczyki.org.pl
Data: poniedziałek, 14 kwietnia 2003 14:47:48
Witam.
Pani Mario.Posiadanie tylko parapetu na pewno nie uchroni Panią przed szaleństwem zakupów.Mówię to z doświadczenia.

Pani Annie i Pani Ewie muszę się przyznać uczciwie,że wszystkie 50 roślin z fotografii nie kwitnie w chwili obecnej.Obecnie kwitnie ok.25-może 30 roślin z tego część po raz pierwszy.Nadrobiłem zaległości w przesyłaniu fotek do galerii.
Vanda teres kwitnie u mnie w chwili obecnej po raz pierwszy.Sadzonkę kupiłem
chyba 6-7 lat temu i miała zaledwie 3-4 walcowate liście.Obecnie wyrosła na wysokość ponad 1,5 metra.Rośnie w niewielkiej plastikowej doniczce w zupełnie nie zalecanym dla wand podłożu Fruhstorfera-jest zdecydowanie za ciężkie i za mało przewiewne,jednak moja wanda ma się całkiem dobrze co widać na zdjęciu.
Może dlatego wytrzymuje w tym podłożu bo często ją przesuszam?
Kwiaty mają średnicę ok.7-8cm.
Stoi na jasnym stanowisku i często w pełnym słońcu.

Co do puszczania z torbami-to nie wina Jerzego czy Manuela,że pasja jest silniejsza od zdrowego rozsądku.W tym przypadku jak mawiają na wschodzie ja sam winowaty!

Jerzy.Myślę,że właściwa cena za storczyka powinna być taka ,aby za polską średnią krajową można było kupić tyle samo roślin ile może kupić za swoją średnią krajową Niemiec czy Francuz.Niestety jest to tylko marzenie.Ale chociaż pomarzyć można.
PP

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl