Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: orchidalia2003 szok
Autor: maciek
E-mail: maciek232@hoga.pl
Data: poniedziałek, 24 marca 2003 20:07:01
Droga Pani Ewo i Pani A. Kamińska, po pierwsze chciałbym zwrócić uwagę, że jesteśmy na forum gdzie każdy może pisać swoje uwagi i spostrzeżenia, nie każdy musi się z nimi zgadzać i nie chce pisać tu frazesów - mamy wolność słowa - choć tak to wygląda poniekąd. Jeśli chodzi o rozumienie nas i czepianie się słówek, to widzę, ze drogie Panie czytają tylko to co chcą przeczytać. Byłem na tej wystawie Pani Ewo i w tym miejscu i zabrałem grupę znajomych, laików w tej dziedzinie. Zapewne mniej pamiętam szczegółów niż Pani ponieważ nie aranżowałem tej wystawy, a spędziłem tam około godziny. Do sali chyba numer 107 (mogę się mylić) gdzie omawiano sposoby uprawy - nie wszedłem bo raz to miejsca nie było, a dwa to sadze ze inne osoby, potencjalnie zajęte przeze mnie miejsce, lepiej wykorzystały i naprawdę cieszę się że takie wykłady były.
Hmmm znowu poruszyliśmy kwestie finansowania. Nie znam szczegółów, ale ciekaw jestem czy organizatorzy wystąpili choćby do gminy, czy innych instytucji samorządowych czy innych firm o jakieś dofinansowanie??? Nie znając szczegółów nie chce o tym pisać.

Jeszcze chciałem jedno dopowiedzieć. Nie wiem kto był autorem i realizatorem na wystawie takiej fajnej ala ściany z falkami. Bez urazy i nie żeby się czepiał, ale znajomi, którzy towarzyszyli mi w oglądaniu, zapytali, a czemu one są tylko białe??? A przecież u Ciebie te kwiatki (to laicy w tej kwestii, często maltretowani moją fascynacją) są wielokolorowe. Mnie to też właśnie zastanowiło, bo oczywiście sam pomysł przedstawienia mi się strasznie spodobał, jak również oczywiście elegancja tych roślin, jak również wiem ze w sumie o gustach i zamysłach koncepcyjnych twórcy tej aranżacji nie powinienem dyskutować, ale czemu nie ukazano przy okazji tak wielorakiej barwy, plamistości itp. tych jakże wdzięcznych i przyjaznych storczyków??? Przecież to aż się prosiło, ale może ustalmy czy to była wystawa florystyczna, czy orchidalia??? Bo coraz mocniej mnie to zastanawia??? A firma która- tylko mogę przypuszczać - sponsorowała tę akurat prezentacje ma w swojej ofercie wiele kolorów tych akurat storczyków Skoro na forum pojawiajš się głosy osób, które twierdzą, ze pewnie dla wielu przysłowiowych przechodniów z ulicy miałby to być początek pasji, fascynacji etc. to dlaczego nie pokazano wielorakości (może niezbyt celne określenie, ale...)???

A jeśli jedynym argumentem (takie odnoszę wrażenie) ma być pisanie, ze ja niby nie widziałem, nie byłem na tej wystawie, nie doceniam pracy organizatorów, nie wiem ile to kosztuje, to szkoda zachodu i proponuje administratorowi wykasowanie tego postu i założenia nowego gdzie poemy i zachwyty będą pisać osoby, które aranżowały te wystawę i brały czynny udział w organizacji tegoż przedsięwzięcia.

I jeszcze jedno do Pani A. Kamińskiej - Pani cytat: Nie musi Pan kupować storczyków - jeżeli nie odpowiadają Panu ceny - to Pana wybór. Każdy kupuje to, na co go stać - odpowiem swoim cytatem z poprzedniego wpisu - cytuje: Pisząc komercja nie miałem na myśli absolutnie cen, (choć wspominałem, ale w innym aspekcie) cena naturalnie to już ekonomia i zasady rynku, jeśli komuś nie odpowiada taka cena nie kupuje, bądź szuka tańszego żródła . A na wystawach bywam za granicą.

Pozdrawiam
maciek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl