Temat: |
Re: Nasze miejsca uprawy - ZbR |
Autor: |
Zbigniew Roman |
E-mail: |
zb.roman@data.pl |
Data: |
wtorek, 4 marca 2003 14:46:12 |
Witam!
Pani Ewo i wszyscy inni zainteresowani!
Konstrukcja rynienek, której się dopracowałem (po kilku mniej lub bardziej udanych próbach) jest dosyć prosta.
Rynienki, by spełniały swe zadanie muszą nadawać kierunek spływu wody i muszą być szczelne. Najlepszym materiałem jest szkło. Powody są różne. Jako istotny wymieniłbym to, że możliwe jest trwałe i szczelne połączenie za pomocą silikonu. Wadą jest trudność przygotowania – wymagać zapewne będzie wizyty u szklarza. Moje rynienki wyglądają następująco:

Spływające po szybie kropelki wody napotykają zaporę w postaci prostopadle przyklejonej listwy szklanej, kierują się w dół i spływają wzdłuż listewki do otworu ściekowego (widać zwisającą kroplę). Listwa przyklejona do szyby ma kształt trójkąta, rzecz w tym by spływ był w jednym miejscu a nie wzdłuż całej listwy. Na dole jest ustawiony pojemnik, z którego co pewien czas wylewam wodę – można oczywiście wykonać bardziej skomplikowany, bezobsługowy system odprowadzania.
W przypadku szyby pionowej można to podobnie rozwiązać. Naszkicowałem to następująco:

Listwa przyklejona do szyby powinna być nieco pochylona (P-P), tylko nieco, bowiem większe odchylenie wymagałoby zapewne przyszlifowania krawędzi pod kątem. Listwa ta powinna być trójkątna (Rzut P) a doklejone do niej listewki powinny mieć między sobą odstęp na wierzchołku trójkąta.
Jeszcze jedna uwaga techniczna. Silikon można używać tylko na suchej szybie, do mokrej nie przyklei się. Silikon najwygodniej jest nakładać za pomocą strzykawki jednorazowej, przy małej wprawie dosyć łatwo nakłada się cienki wałek kleju (aha, to może być zwykły silikon do uszczelniania, nie musi być specjalny do klejenia akwariów). Zwyczajna malarska taśma maskownicza jest bardzo przydatna do pozycjonowania klejonych elementów względem siebie do czasu utwardzenia się kleju.
Życzę miłej pracy i zabawy!
ZbR
|
|
|
|