Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Są tu inni uDUCHowieni?
Autor: Witold Dobrzyński
E-mail: witolddobrzynski@wp.pl
Data: niedziela, 27 listopada 2005 20:59:04
MóJ patent na Polyrchizę jest następujący : w orchidarium obok świetlówki znajduje się rurka z kilkoma dziurkami którą z zimnego nawilżacza rozprowadza mgiełkę. Bezpośrednio pod wylotem umieściłem obciętą od góry butelką typu PET. Na dnie butelki jest kilka cm keramzytu a 1 cm od dna dziurka do odprowadzania namiaru wody. W środku na gałązce morwy(bo nic innego akurat nie miałem pod ręką )rośnie sobie Polyrchiza. Na wzrost nie narzekam. Jest całkiem niezły kłębuszek a najdłuższe korzenie mają ponad 10 cm. Rośliny nie podlewam wcale a jedynie raz na 1-2 miesiące spryskuję trochę nawozem. Przy mojej uprawie problemem są jedynie glony. Spryskanie wyciągiem z pestek grejfruta niewiele dało . Za parę dni(muszę się zorganizować ze sprzętem) umieszczę pare fotek. Acha. Nie polecam tego patentu z chilochistami - jedną już w ten sposób zamordowałem .
W Bydgoszczy jest jeszcze druga roślinka u Tadzia Jaskólskiego. Rośnie też w orchidarium na gałęzi dzikiej jabłoni. Ma się całkiem dobrze Uprawiana jest w sposób bardziej tradycyjny. Jest mniejsza od mojej ale za to Tadziu nie ma problemu z glonami

Pozdrawiam

Witek

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl