Temat: |
Re: Miltonia |
Autor: |
Ewa Jóźwiak |
E-mail: |
|
Data: |
środa, 19 października 2005 22:15:38 |
Pani Iwono teksty dla początkujących zostały opracowane o różne zebrane opisy doswiadczeń wielu osób piszących na forum i nie tylko. Więc to tak jakby więcej niż jedna osoba Pani odpowiadała.
Odpowiedź Michała14 na forum pokrywa sie w zupełności z odpowiedzią na tym forum. Ja nie widzę różnicy.
W tekście już cytowanym jest napisane dalej:
"Nawożenie:
Miltoniopsisy rosną bardzo szybko i dlatego wiosną i latem można je nawozić przy prawie każdym podlewaniu. Jesienią i zimą nawożenie należy ograniczyć do jednego tygodniowo. Zaleca się stosowanie połowy zalecanej na opakowaniu dawki (czyli dwukrotnie rozcieńczonej) nawozu o zrównoważonym stosunku NPK."
Co do nawożenia może wyciągnie sobie wnioski Pani sama, czy należy stosować nawóz wysoko fosforowy dla tych roślin?
Nie mozna wkładać wszyskich storczyków do jednej beczki, jedne lubia to a inne coś innego. Dlatego powstały te teksty dla początkujących.
Ja nie wiem jaką Pani czyta książkę o storczykach, trudno jest mi się ustosunkować.
Dla mnie 15stC w zimie dla rośliny ciepłolubnej, lubiącej podlewanie to chyba troszkę za mało. Może należy spróbować.
Proponuję pozostawić roślinę tam, gdzie rośnie do tej pory bo widać, że ma dobrze i opiekować się jak do tej pory.
Pozdrawiam
ewka
|
|
|
|