Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Orchidarium -stożki wzrostu, podłoże, odwrócona osmoza
Autor: AniaS
E-mail: netizena@gmx.com
Data: niedziela, 29 listopada 2020 17:42:39
Witam

Baaardzo dawno tu nie zaglądałam
Reaktywowałam po długim niebycie moje orchidarium. Mam pytania do osób, które prowadzą swoje orchidaria od dłuższego czasu:

- jakie podłoże do roślin innych niż storczyki wam się najlepiej sprawdziło pod kątem zarówno przesychania jak i odpowiedniego utrzymywania wilgoci? Zamierzam zastosować mieszankę kory, perlitu, sphagnum i włókna kokosowego. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?
- jak radzicie sobie z zbieraniem się wody w kątach liści u "vandowatych" czy innych storczykach o wrażliwych stożkach wzrostu? Przy automatycznym zraszaniu/zmgławianiu cięzko tego uniknąć szczególnie u vandowatych, które nie nadają się do wieszania "głową w dół"?
- jak sprawdza się zraszanie/podlewanie wodą z filtra odwróconej osmozy? Jak często trzeba dodatkowo nawozić (w moim przypadku jedynie przez ręczne zraszanie/ podlanie, bo do systemu zraszaczy nie moge dodać odżywek, aby się filtry i głowice nie zapchały, stosuję jeden z automatycznych systemów terrarystycznych)?
- czy stosujecie środki akwarystyczne(jakie polecacie), aby uniemozliwiać rozrost glonów w odzie, która zbiera się na dnie zbiornika?
- jeśli macie również żywy mech na ściankach/dnie: czy stosujecie podkładki torfowe lub trochę kwaśnego podloża pod mech, czy też rośnie sam siłą rozpędu? chciałabym wprowadzić go na ścianki (to bedzie ostatni etap jako uzupełnienie) więc wszelkie porady mile widziane

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi, podpowiedzi
Ania

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl